Η εγχώρια κατανάλωση υλικών στην Ευρώπη διαμορφώθηκε σε περίπου 13,4 τόνους ανά άτομο το 2020, υποχωρώντας από τους 14,1 τόνους του 2019.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία τα μη μεταλλικά ορυκτά αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της κατανάλωσης υλικών, ήτοι ποσοστό 52% το 2020, η βιομάζα σχεδόν το ένα τέταρτο, ποσοστό 24%, τα ορυκτά καύσιμα σχεδόν το ένα πέμπτο, ποσοστό 18% και τα μεταλλεύματα το 5%.
Η ανάλυση της εγχώριας κατανάλωσης υλικών ανά κατηγορία υλικού δίνει μια εικόνα για τη σημασία των διαφόρων υλικών και τις δυνατότητές τους για επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση ή ανακύκλωση. Με την πάροδο του χρόνου, τα πρότυπα κατανάλωσης αυτών των κατηγοριών υλικών έχουν εξελιχθεί διαφορετικά.
Από τις αρχές της χιλιετίας που διανύουμε, η εγχώρια κατανάλωση υλικών μειώθηκε από τους πλέον των 15,4 τόνων ανά άτομο σε περίπου 13,4 τόνους ανά άτομο το 2020.
Η κατανάλωση βιομάζας παρέμεινε αρκετά σταθερή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε αντίθεση με την κατανάλωση μεταλλευμάτων και μη μεταλλικών ορυκτών, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-2009, ενώ ο αντίκτυπος της κρίσης COVID-19 ήταν πιο μετριασμένος.
Μέχρι το 2020, η κατανάλωση βιομάζας, μεταλλευμάτων καθώς και μη μεταλλικών ορυκτών διαμορφώθηκε περίπου στα προ εικοσαετίας επίπεδα. Αντίθετα, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε σταδιακά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας τις μειωμένες εκπομπές CO2, με σημαντική πτώση το 2020 λόγω της κρίσης COVID-19.
Διαφορές στην κατανάλωση στις χώρες-μέλη
Το επίπεδο της εγχώριας κατανάλωσης υλικών διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ: από 7 τόνους ανά άτομο στην Ιταλία έως 31 τόνους ανά άτομο στη Φινλανδία το 2020.
Επίσης, σε κάθε χώρα επηρεάζεται από τους φυσικούς υλικούς πόρους οι οποίο αποτελούν και δομικό στοιχείο κάθε οικονομίας.
Επιπλέον, η κατανάλωση των επιμέρους κατηγοριών υλικών ποικίλλει μεταξύ των χωρών-μελών.
Το 2020, η κατανάλωση μη μεταλλικών ορυκτών κυμάνθηκε από 2 τόνους ανά άτομο στην Ολλανδία έως 23 τόνους ανά άτομο στη Ρουμανία. Οι διαφορές αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικών επιπέδων επενδύσεων στις κατασκευές, πυκνότητας πληθυσμού και μεγέθους υποδομών στις μεταφορές, όπως οδικά δίκτυα.
Μεγάλο είναι το εύρος και στην κατανάλωση βιομάζας: από έναν τόνο ανά άτομο στη Μάλτα έως 8 τόνους ανά άτομο στην Ιρλανδία και στη Δανία. Οι οικονομίες με υψηλή κατανάλωση βιομάζας συχνά εξειδικεύονται στην παραγωγή ξυλείας (Φινλανδία) ή σε συγκεκριμένη κτηνοτροφία (Ιρλανδία, Δανία).
Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ανήλθε σε περίπου 3 τόνους ανά άτομο σε επίπεδο ΕΕ και οι διαφορές μεταξύ των χωρών ήταν λιγότερο έντονες.
Latest News
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα
Aπειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις