Η εγχώρια κατανάλωση υλικών στην Ευρώπη διαμορφώθηκε σε περίπου 13,4 τόνους ανά άτομο το 2020, υποχωρώντας από τους 14,1 τόνους του 2019.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία τα μη μεταλλικά ορυκτά αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της κατανάλωσης υλικών, ήτοι ποσοστό 52% το 2020, η βιομάζα σχεδόν το ένα τέταρτο, ποσοστό 24%, τα ορυκτά καύσιμα σχεδόν το ένα πέμπτο, ποσοστό 18% και τα μεταλλεύματα το 5%.

Η ανάλυση της εγχώριας κατανάλωσης υλικών ανά κατηγορία υλικού δίνει μια εικόνα για τη σημασία των διαφόρων υλικών και τις δυνατότητές τους για επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση ή ανακύκλωση. Με την πάροδο του χρόνου, τα πρότυπα κατανάλωσης αυτών των κατηγοριών υλικών έχουν εξελιχθεί διαφορετικά.

Από τις αρχές της χιλιετίας που διανύουμε, η εγχώρια κατανάλωση υλικών μειώθηκε από τους πλέον των 15,4 τόνων ανά άτομο σε περίπου 13,4 τόνους ανά άτομο το 2020.

Η κατανάλωση βιομάζας παρέμεινε αρκετά σταθερή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε αντίθεση με την κατανάλωση μεταλλευμάτων και μη μεταλλικών ορυκτών, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-2009, ενώ ο αντίκτυπος της κρίσης COVID-19 ήταν πιο μετριασμένος.

Μέχρι το 2020, η κατανάλωση βιομάζας, μεταλλευμάτων καθώς και μη μεταλλικών ορυκτών διαμορφώθηκε περίπου στα προ εικοσαετίας επίπεδα. Αντίθετα, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε σταδιακά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας τις μειωμένες εκπομπές CO2, με σημαντική πτώση το 2020 λόγω της κρίσης COVID-19.

Διαφορές στην κατανάλωση στις χώρες-μέλη

Το επίπεδο της εγχώριας κατανάλωσης υλικών διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ: ​​από 7 τόνους ανά άτομο στην Ιταλία έως 31 τόνους ανά άτομο στη Φινλανδία το 2020.

Επίσης, σε κάθε χώρα επηρεάζεται από τους φυσικούς υλικούς πόρους οι οποίο αποτελούν και δομικό στοιχείο κάθε οικονομίας.

Επιπλέον, η κατανάλωση των επιμέρους κατηγοριών υλικών ποικίλλει μεταξύ των χωρών-μελών.

Το 2020, η κατανάλωση μη μεταλλικών ορυκτών κυμάνθηκε από 2 τόνους ανά άτομο στην Ολλανδία έως 23 τόνους ανά άτομο στη Ρουμανία. Οι διαφορές αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικών επιπέδων επενδύσεων στις κατασκευές,  πυκνότητας πληθυσμού και μεγέθους υποδομών στις μεταφορές, όπως οδικά δίκτυα.

Μεγάλο είναι το εύρος και στην κατανάλωση βιομάζας: από έναν τόνο ανά άτομο στη Μάλτα έως 8 τόνους ανά άτομο στην Ιρλανδία και στη Δανία. Οι οικονομίες με υψηλή κατανάλωση βιομάζας συχνά εξειδικεύονται στην παραγωγή ξυλείας (Φινλανδία) ή σε συγκεκριμένη κτηνοτροφία (Ιρλανδία, Δανία).

Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ανήλθε σε περίπου 3 τόνους ανά άτομο σε επίπεδο ΕΕ και οι διαφορές μεταξύ των χωρών ήταν λιγότερο έντονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»