Τον ενισχυμένο δημόσιο έλεγχο των πράξεων της ΕΕ που επηρεάζουν το περιβάλλον θα επιτρέψει η προσωρινή πολιτική συμφωνία που επετεύχθη χθες Δευτέρα 12 Ιουλίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού της σύμβασης του Aarhus.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι από την ίδια προτάθηκε η τροποποίηση τον Οκτώβριο του 2020 τιμώντας τη δέσμευση που ανέλαβε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων στον διοικητικό και δικαστικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ.

Η τροποποίηση που συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βελτιώσει τις δυνατότητες της κοινωνίας των πολιτών να ζητάει από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επανεξετάζουν τις πράξεις τους με σκοπό τη διασφάλιση καλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάληψη αποτελεσματικότερης δράσης για το κλίμα. Τον έλεγχο αυτό θα μπορούν να ζητούν οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και οι ιδιώτες τα δικαιώματα των οποίων θίγονται.

Επιπλέον, τα μέλη του κοινού που ενεργούν από κοινού για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος θα μπορούν να ζητούν τον έλεγχο αυτό, εάν το αίτημά τους στηρίξουν τουλάχιστον 4.000 Ευρωπαίους από τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη και τουλάχιστον 250 μέλη του κοινού από καθένα από τα εν λόγω κράτη μέλη.

Ο τροποποιημένος κανονισμός θα βελτιώσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συνέπεια των δράσεων της Ένωσης για το περιβάλλον και το κλίμα, και θα στηρίξει τον στόχο της Επιτροπής να φέρει μετασχηματιστικές αλλαγές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς θα ενισχύσει περαιτέρω την κοινωνία των πολιτών ώστε να συμβάλει στις αλλαγές αυτές.

Επόμενα βήματα

Σε συνέχεια της προσωρινής πολιτικής συμφωνίας για τις πιο σημαντικές αλλαγές, ο αναθεωρημένος κανονισμός για τη σύμβαση του Aarhus πρέπει τώρα να εγκριθεί και να εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προτού τεθεί σε ισχύ.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την τροποποίηση του κανονισμού της σύμβασης του Aarhus που συμφωνήθηκε προσωρινά μεταξύ των συννομοθετών. Θα δώσει τη δυνατότητα στην ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών και στο ευρύτερο κοινό να ασκούν αποτελεσματικότερο έλεγχο επί των αποφάσεων που επηρεάζουν το περιβάλλον. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών στο περιβαλλοντικό κράτος δικαίου, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να φέρει βιώσιμες αλλαγές.»

Το ιστορικό

Η πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1367/06, ο οποίος εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2006, όταν η ΕΕ κατέστη συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης του Aarhus.

Σκοπός της σύμβασης του Aarhus είναι να εγγυηθεί τρεις σημαντικές πτυχές της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης: πρόσβαση στις πληροφορίες, συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα. Η επιτροπή συμμόρφωσης με τη Σύμβαση είχε ήδη εγείρει μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις υποχρεώσεις της ΕΕ για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε περιβαλλοντικά θέματα. Με την τροποποίηση που συμφωνήθηκε σήμερα τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται, επισημαίνει η Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα