Το «πράσινο φως» για 12 εθνικά σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αναμένεται να δώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του συμβουλίου Ecofin.
Το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή. Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα δεν αναμένεται να γίνει μια εις βάθος συζήτηση για τα σχέδια, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών . Τα δώδεκα σχέδια αναμένεται να επικυρωθούν με συναίνεση και στη συντριπτική πλειονότητα, τα κράτη μέλη συμμερίζονται τις λεπτομερείς εκτιμήσεις της Επιτροπής, ενώ τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, της Κροατίας και της Λιθουανίας που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση του Ecofin περί τα τέλη Ιουλίου.
Εικοσιτέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους.
Π. Τζεντιλόνι: Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να εγκριθούν», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Αυτή είναι η πραγματική εκκίνηση των εθνικών σχεδίων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση γι’ αυτές τις δώδεκα χώρες», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό που η επίσημη έγκριση αυτών των εθνικών σχεδίων έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται καθ’οδόν.
«Αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη στις αγορές και στις χώρες και θα επιτρέψει στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι να το κάνουμε να πετύχει. Η σημερινή επίσημη απόφαση είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τα εθνικά σχέδια, όμως το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και χρόνια θα είναι το αποφασιστικό κομμάτι αυτού του άνευ προηγουμένου προγράμματος», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%
Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους 25-45 ετών
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Γιατί πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση το 2025 για να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της οικονομίας το 2025
Για την ελληνική οικονομία καθοριστικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025