To «πράσινο φως» αναμένεται να λάβει σήμερα το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) καθώς περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα με τα 12 Σχέδια που θα εγκριθούν.

Ακολούθως, αναμένεται να υπάρξει μια διαδικασία υπογραφής των νομικών κειμένων με την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή προκειμένου να κατατεθούν στην ελληνική Βουλή σε δεύτερο χρόνο.

Από εκεί και πέρα, μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να υπάρξει η εκταμίευση της προκαταβολής για την Ελλάδα ύψους περίπου 4 δις. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να κατευθυνθεί στη χώρα μας και ένα δεύτερο «πακέτο» ύψους 3,5 δις. ευρώ.

Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες καθυστερήσεις, στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται εντός του μήνα.

Ήδη έχει αντλήσει 35 δις. ευρώ και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την άντληση επιπλέον κεφαλαίων εντός του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο λογαριασμοί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στον έναν θα κατευθύνονται τα ποσά που θα έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων και στον άλλο τα ποσά από το σκέλος των δανείων.

Τα ποσά

Για το 2021 η Αθήνα στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ καθώς εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δις. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), επιδιώκει να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τα ορόσημα που έχουν τεθεί. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 17,8 δις. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δις. ευρώ δάνεια. Στο «Ελλάδα 2.0» γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα ορόσημα και τους στόχους που θα καθορίσουν την πορεία εκταμίευσης των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026.

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δόση των επιδοτήσεων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, θα καταβάλλεται δύο φορές το χρόνο και η δόση των δανείων, 1,8 δις. ευρώ, θα δίνεται μια φορά προς το τέλος κάθε έτους. Η τελευταία εκταμίευση έχει υπολογιστεί να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ εκτιμάται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα είναι της τάξης του 2,1% με 3,3% έως το 2026. Εκτιμά επίσης για φέτος πρόσθετη ανάπτυξη της τάξης του 1% και 2% με 2,5% κάθε χρόνο τα επόμενα έτη.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις αφορούν μόνο στην άμεση επίδραση που θα έχουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι τις έμμεσες επιπτώσεις που θα προκύψουν στην ανάπτυξη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 20 ετών, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 18% υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Δάνεια

Από εκεί και πέρα, τα ποσά των δανείων, ύψους 12,7 δις. ευρώ κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα μέσα από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αλλά και οι εμπορικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη διαχείρισης δανείων ύψους έως 5 δις. ευρώ. Μόλις χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η διευθύνουσα Σύμβουλος της EBRD κα. Charlotte Ruhe υπέγραψαν το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding-MoU) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της EBRD, το οποίο αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Καμπανάκι» για Ταμείο Ανάκαμψης – «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Ταμείο Ανάκαμψης |

«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων

Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων