Η ανεκπλήρωτη προσδοκία της επιστροφής της αγοράς στα επίπεδα  των 1000 μονάδων, περνά πλέον από την ανάκτηση των 900 σε πρώτη φάση. Για την ώρα όμως τη δυναμική στην Αθήνα διαμορφώνουν οι κινήσεις των θεσμικών σε μετοχές όπως η ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΕΕΕ με τις περισσότερες μετοχές στο ταμπλό να παρουσιάζουν χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον παρά την εκτίναξη του τζίρου. Οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί επισημαίνοντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί συναλλαγών των τελευταίων ημερών έχουν περιορισμένο χρόνο ύπαρξης και υπάρχει για πολύ ειδικούς λόγους που σύντομα δεν θα ισχύουν. Τότε οι συναλλασσόμενοι θα αρχίσουν να “εμπνέονται” πάλι από τα στατιστικά για την εξέλιξη της πανδημίας και τους υπολογισμούς για τη μείωση του προσδοκώμενου ΑΕΠ, αναλόγως της μείωσης από τον αρχικό υπολογισμό της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημείωσε περιγράφοντας το φρόνημα των επενδυτών: Όλοι ψάχνουν το 1000ρικο του ΓΔ και βιάζονται να το δουν. Από την άλλη αν σκεφτεί κάποιος ότι το τελευταίο τρίμηνο η Αγορά έχει σηκώσει πάνω από 2,5 δισ. σε Α.Μ.Κ. και ομόλογα, θα καταλάβει πως είναι λογικό το Χ.Α. να μην τρέχει τόσο εύκολα. Τα κέρδη παραμένουν σημαντικά από αρχές του έτους, ενώ αν εξαιρέσουμε τον τζίρο, είναι καλή η μεγάλη εικόνα. Σε πρώτη φάση η Αγορά πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες, αν θέλει και πάλι να δοκιμάσει νέα υψηλά. Ο rsi λειτουργεί άριστα στο “bull market” και στην συνεδρίαση της Παρασκευής μας έδωσε σήματα.

Για την ώρα δικαιώνονται οι ειδοποιήσεις που θέλουν την αγορά σε φάση νευρικής συσσώρευσης όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η  Eurobank Eq: “Περιμένουμε οι μετοχές να εμφανίσουν διακυμάνσεις, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν το νέο κύμα της πανδημίας, με τις προοπτικές ανάκαμψης που εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών”. Το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.  σημείωσε τα πιθανά βήματα για τον μέσο όρο παρατηρώντας:  “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 891 και 900 μονάδες”.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισε η εικόνα της μετοχής της ΕΕΕ που για πολλοστή φορά, αποδείχθηκε ότι είναι τίτλος με τον ειδικό ρόλο του “αντισταθμιστή σε αναπόφευκτη κάθοδο” καθώς ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 30,45 – 30,96 ευρώ και θα σταματήσουν  τα στοιχήματα short για αυτή, αν βρεθεί υψηλότερα από τα 31,42 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,091 ευρώ (-3,11%), όμως οι συνεχιζόμενες εισροές λόγω εισαγωγής της μετοχής μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, στον MSCI Greece Standard, απορρόφησαν την προσφορά και έκλεισαν τον τίτλο με κέρδη αφού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1,1395 ευρώ, με ημερήσια άνοδο 1,20%, διακινώντας 222.750.726 τεμάχια. Παράλληλα αύριο 15 Ιουλίου είναι η ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών που θέτει ο Οίκος FTSE/Russell για τις νέες μετοχές που προκύπτουν μετά την Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ. Η αύξηση του αριθμού των μετοχών θα επηρεάσει τους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Mid Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE Med Index. Ο FTSE δεν αναμενόταν να προβεί σε αλλαγές στη στάθμιση της μετοχής στους δείκτες, παρά μόνο σε μεταβολή του αριθμού των μετοχών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 800.000.000 νέων μετοχών της ΑΜΚ το νέο σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ανέρχεται σε 2.345.981.097 τεμάχια.

Ο Δημήτρης Τζάνας σημείωσε ότι ενώ «υπάρχουν εξελίξεις που έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο για την οικονομία που επιβεβαιώνει το προοπτικά θετικό αφήγημά της όσο και για το χρηματιστήριο καθώς ποσά ως και €200 εκ. αναμένονται να τοποθετηθούν άμεσα από τα funds που ακολουθούν τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες. Για μια ακόμη φορά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα. Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων δεν επιτρέπουν την αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 885 μονάδες που αποδεικνύονται ισχυρό όριο αντίστασης. Οι λόγοι που συντηρούν τη συνεχιζόμενη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους είναι συγκεκριμένοι: οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που σύντομα θα φτάσουν  τα 3.000 ημερησίως, προκαλώντας νευρική κρίση στους υπευθύνους που νομοθετούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στοχευμένων κατηγοριών πολιτών. Με την οικονομία να αδυνατεί να δρομολογήσει την μετάβασή της προς την κανονικότητα εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα για τις  τελικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς για το ΑΕΠ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών