Η ανεκπλήρωτη προσδοκία της επιστροφής της αγοράς στα επίπεδα των 1000 μονάδων, περνά πλέον από την ανάκτηση των 900 σε πρώτη φάση. Για την ώρα όμως τη δυναμική στην Αθήνα διαμορφώνουν οι κινήσεις των θεσμικών σε μετοχές όπως η ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΕΕΕ με τις περισσότερες μετοχές στο ταμπλό να παρουσιάζουν χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον παρά την εκτίναξη του τζίρου. Οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί επισημαίνοντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί συναλλαγών των τελευταίων ημερών έχουν περιορισμένο χρόνο ύπαρξης και υπάρχει για πολύ ειδικούς λόγους που σύντομα δεν θα ισχύουν. Τότε οι συναλλασσόμενοι θα αρχίσουν να “εμπνέονται” πάλι από τα στατιστικά για την εξέλιξη της πανδημίας και τους υπολογισμούς για τη μείωση του προσδοκώμενου ΑΕΠ, αναλόγως της μείωσης από τον αρχικό υπολογισμό της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημείωσε περιγράφοντας το φρόνημα των επενδυτών: Όλοι ψάχνουν το 1000ρικο του ΓΔ και βιάζονται να το δουν. Από την άλλη αν σκεφτεί κάποιος ότι το τελευταίο τρίμηνο η Αγορά έχει σηκώσει πάνω από 2,5 δισ. σε Α.Μ.Κ. και ομόλογα, θα καταλάβει πως είναι λογικό το Χ.Α. να μην τρέχει τόσο εύκολα. Τα κέρδη παραμένουν σημαντικά από αρχές του έτους, ενώ αν εξαιρέσουμε τον τζίρο, είναι καλή η μεγάλη εικόνα. Σε πρώτη φάση η Αγορά πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες, αν θέλει και πάλι να δοκιμάσει νέα υψηλά. Ο rsi λειτουργεί άριστα στο “bull market” και στην συνεδρίαση της Παρασκευής μας έδωσε σήματα.
Για την ώρα δικαιώνονται οι ειδοποιήσεις που θέλουν την αγορά σε φάση νευρικής συσσώρευσης όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Eurobank Eq: “Περιμένουμε οι μετοχές να εμφανίσουν διακυμάνσεις, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν το νέο κύμα της πανδημίας, με τις προοπτικές ανάκαμψης που εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών”. Το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. σημείωσε τα πιθανά βήματα για τον μέσο όρο παρατηρώντας: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 891 και 900 μονάδες”.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισε η εικόνα της μετοχής της ΕΕΕ που για πολλοστή φορά, αποδείχθηκε ότι είναι τίτλος με τον ειδικό ρόλο του “αντισταθμιστή σε αναπόφευκτη κάθοδο” καθώς ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 30,45 – 30,96 ευρώ και θα σταματήσουν τα στοιχήματα short για αυτή, αν βρεθεί υψηλότερα από τα 31,42 ευρώ.
Η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,091 ευρώ (-3,11%), όμως οι συνεχιζόμενες εισροές λόγω εισαγωγής της μετοχής μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, στον MSCI Greece Standard, απορρόφησαν την προσφορά και έκλεισαν τον τίτλο με κέρδη αφού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1,1395 ευρώ, με ημερήσια άνοδο 1,20%, διακινώντας 222.750.726 τεμάχια. Παράλληλα αύριο 15 Ιουλίου είναι η ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών που θέτει ο Οίκος FTSE/Russell για τις νέες μετοχές που προκύπτουν μετά την Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ. Η αύξηση του αριθμού των μετοχών θα επηρεάσει τους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Mid Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE Med Index. Ο FTSE δεν αναμενόταν να προβεί σε αλλαγές στη στάθμιση της μετοχής στους δείκτες, παρά μόνο σε μεταβολή του αριθμού των μετοχών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 800.000.000 νέων μετοχών της ΑΜΚ το νέο σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ανέρχεται σε 2.345.981.097 τεμάχια.
Ο Δημήτρης Τζάνας σημείωσε ότι ενώ «υπάρχουν εξελίξεις που έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο για την οικονομία που επιβεβαιώνει το προοπτικά θετικό αφήγημά της όσο και για το χρηματιστήριο καθώς ποσά ως και €200 εκ. αναμένονται να τοποθετηθούν άμεσα από τα funds που ακολουθούν τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες. Για μια ακόμη φορά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα. Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων δεν επιτρέπουν την αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 885 μονάδες που αποδεικνύονται ισχυρό όριο αντίστασης. Οι λόγοι που συντηρούν τη συνεχιζόμενη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους είναι συγκεκριμένοι: οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που σύντομα θα φτάσουν τα 3.000 ημερησίως, προκαλώντας νευρική κρίση στους υπευθύνους που νομοθετούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στοχευμένων κατηγοριών πολιτών. Με την οικονομία να αδυνατεί να δρομολογήσει την μετάβασή της προς την κανονικότητα εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα για τις τελικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς για το ΑΕΠ».
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί