![Η σωστή συμβουλή για την ανάκαμψη από την πανδημία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/ImgSrc-1.jpg)
Πέρυσι έχασα τον δάσκαλό μου, τον φίλο μου και έναν πολύτιμο ερευνητή και ο κόσμος έχασε έναν λαμπρό οικονομολόγο. Ο Ρίτσαρντ Κούπερ ήταν ένας από τους επιτηρητές μου όταν συνέχιζα το διδακτορικό μου στο Yale. Ο Κούπερ διασφάλισε ότι εφάρμοσα τις ιδέες μου στη χάραξη πολιτικής, έτσι ώστε να έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Για αυτό θα είμαι για πάντα ευγνώμων. Το έργο του Κούπερ εξέτασε την αλληλεξάρτηση των οικονομικών πολιτικών των χωρών. Ανέπτυξε τις ιδέες του κυρίως στο κεϊνσιανό πλαίσιο, στο οποίο η δημοσιονομική πολιτική είναι το κύριο εργαλείο χάραξης πολιτικής, και έδειξε πώς ο πόσο προσεκτικά σχεδιασμένος διεθνής συντονισμός των φορολογικών πολιτικών θα βελτίωνε τα αποτελέσματα για όλους. Συγκεκριμένα, ο Κούπερ ανέπτυξε τη «θεωρία της ατμομηχανής», σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία – οι τρεις «ατμομηχανές» – θα «τραβήξουν» το παγκόσμιο οικονομικό τρένο στην ασφάλεια ύστερα από μια ύφεση στη δεκαετία του 1970. Η θεωρία τέθηκε σε εφαρμογή στη Σύνοδο Κορυφής του G7 το 1978.
Μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ευρωζώνη επέκτειναν τις νομισματικές τους βάσεις – μια πολιτική που εξασθένισε τα αντίστοιχα νομίσματά τους. Αλλά η Τράπεζα της Ιαπωνίας απέτυχε να επεκτείνει τη νομισματική της βάση. Στη συνέχεια, το 2013, ο τότε πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε διόρισε τον Χαρούικο Κούροντα ως νέο κυβερνήτη του BOJ. Αυτός εφάρμοσε επιθετική ποσοτική χαλάρωση (QE), όπως οι ομόλογοί του στις άλλες κεντρικές τράπεζες προηγμένης οικονομίας, και η ιαπωνική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει. Μεταξύ του 2012 και της έναρξης της πανδημίας COVID-19 η οικονομία της Ιαπωνίας πρόσθεσε περίπου πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Μετά το 2016, η επίδραση της νομισματικής επέκτασης της Ιαπωνίας αποδυναμώθηκε. Η πρόκληση τώρα είναι να χαράξουμε μια στρατηγική ανάκαμψης που θα αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής αλληλεξάρτησης. Μια τέτοια στρατηγική πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτή η εποχή έχει θολώσει τον διαχωρισμό μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι, αν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ευέλικτες, οι κοινοί στόχοι πληθωρισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών περιορίζουν την πιθανή κλίμακα των διακυμάνσεων του νομίσματος.
Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν την επεκτατική νομισματική πολιτική τους, αλλά με στόχο την υποστήριξη αποτελεσματικών – και συντονισμένων – παρεμβάσεων φορολογικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, ο κόσμος πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές του Κούπερ.
Ο Koichi Hamada είναι επίτιμος καθηγητής στο Yale University και διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]
Εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής κατά πράξεων Φορολογικής Διοίκησης
![Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-5-600x400.jpg)
Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού τοποθετείται κοντά στις αρχές Μαρτίου.
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»