Τελικά, ποιον αφορά το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που εγκρίθηκε, μεταξύ των πρώτων, από το Ecofin στη χτεσινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες; Τους «λίγους», τους «φίλους», τους «κολλητούς», τους «ισχυρούς» όπως επιμένουν τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης; Η το σύνολο των πολιτών όπως σταθερά υποστηρίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πού πάνε οι πόροι των δεκάδων δισ. ευρώ; Ποιοι ευνοούνται και ποιοι αποκλείονται;

Σε σχέση με αυτά τα ερωτήματα δεν ταιριάζουν θεωρίες, σχήματα και γενικόλογες απαντήσεις. Για να είμαι ειλικρινής με όλους και όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο ίδιο το περιεχόμενο του σχεδίου, στο μακρύ κατάλογο των έργων, των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων. Στις φωτογραφίες των δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ωφελούμενων. Γιατί οι τελευταίοι κάθε άλλο παρά απρόσωποι είναι … Έχουν όλοι τους ονοματεπώνυμο και είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας τους.

Για παράδειγμα, οι ωφελούμενοι μπορούν να αναζητηθούν στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) μιας και οι περισσότερες εκ των ειδικοτήτων των μηχανικών συμμετέχουν σε εμβληματικές δράσεις του σχεδίου Ελλάδα 2.0 όπως το εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, κτιριακών υποδομών επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και υποδομών ή την μεταρρύθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού με την εισαγωγή πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και άμεσα για τις δυνατότητες χρήσης γης για σχεδόν τα 4/5 της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δράσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη δημόσια διοίκηση, στη καθημερινότητα των πολιτών, στις επιχειρήσεις ή την προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας ή τις μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα μέσω ΣΔΙΤ.

Όλες αυτές οι εμβληματικές δράσεις μπορούν να κινητοποιήσουν όχι μόνο το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας αλλά και δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα βρουν δουλειά, ρόλο και προοπτική.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι όπως ο ΒΟΑΚ στη Κρήτη ή ο Ε65 στη Κεντρική Ελλάδα αλλά και οι επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην υποβαθμισμένη Δυτική Αττική κλπ πέραν του θετικού κοινωνικού αποτυπώματος στη καθημερινότητα των πολιτών και ιδίως των εργαζομένων λειτουργούν επιδραστικά στο επίπεδο των υπηρεσιών σε ένα ευρύ πεδίο επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων συμβάλλοντας στη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Αλλά, το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αφορά και τους νέους – στο Πανεπιστήμιο και το ερευνητικό κέντρο, τις σχολές μαθητείας και τα ΕΠΑΛ, τους φαντάρους κλπ μέσα από τα πλέον σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για την αύξηση της απασχόλησης που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, τη μεταρρύθμιση στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας αλλά και τις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την αυτονομία των ελληνικών πανεπιστημίων, τις επιδόσεις τους στην έρευνα και την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένης και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη