Η ινδική start-up εταιρεία διανομής φαγητού, Zomato, έχει ως στόχο να συγκεντρώσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν την εβδομάδα κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Μουμπάι. Εάν οι προσδοκίες της εταιρείες δικαιωθούν τότε θα έχουμε νέο ρεκόρ για εταιρεία τεχνολογίας στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Το σημερινό ρεκόρ κατέχει από το 2004 η Tata Consultancy Services, που είχε συγκεντρώσει 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004.

Η Zomato σχεδιάζει να πουλήσει με τιμή μεταξύ 72 και 76 ρουπιών (97 σεντ έως 1,02 δολ.) ανά μετοχή. Πάντως η εταιρεία δεν αποκλείει να καταφέρει να συγκεντρώσει έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια, στο ανώτατο εύρος τιμών, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της.

Ο ιδρυτής της, Ντίπιντερ Γκογιάλ ξεκίνησε την Τετάρτη με ένα νευρικό tweet: «Μόλις παρήγγειλα ένα τριπλό πρωινό @zomato».

Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά την προσφορά, η οποία θα δώσει και κάποια εικόνα για τις διαθέσεις της αγοράς για νεοφυείς επιχειρήσεις προερχόμενες από την Ινδία. Η χώρα διαθέτει πλήθος εταιρειών τεχνολογίας – που αποτιμώνται σε αξία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων – αλλά καμία από αυτές δεν έχει προβεί σε δημόσια προσφορά.

Οι αναλυτές εξέφρασαν ανησυχία ότι οι ινδικές start-up επιχειρήσεις – πολλές από τις οποίες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ιδιωτικές αγορές σε εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις – πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν σταθερά κέρδη και υγιείς εξόδους για τους επενδυτές.

«Αυτή η πρώτη δημόσια προσφορά είναι κατά κάποιο τρόπο η αρχή των υποσχέσεων του ινδικού ψηφιακού οικοσυστήματος που αρχίζουν να εκπληρώνονται», δήλωσε ο Ασίς Φαφάντια, συνεργάτης της ινδικής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Blume Ventures, στο CNN Business.

Ανοίγοντας το δρόμο

Η Zomato ιδρύθηκε στο Νέο Δελχί το 2008 από τον Γκογιάλ. Η εταιρεία έχει «χτίσει» όνομα καθώς θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες νεοσύστατες επιχειρήσεις της Ινδίας, με περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους και δραστηριότητα σε περισσότερες από 10.000 πόλεις σε 22 χώρες του κόσμου, από τη Σρι Λάνκα και τη Σλοβακία έως τη Νότια Αφρική.

Η εταιρεία τον Ιανουάριο του 2020 εξαγόρασε το Uber Eats στην Ινδία, πετυχαίνοντας μια μεγάλη νίκη στην εγχώρια αγορά. Η Uber με έδρα την Καλιφόρνια πήρε σχεδόν μερίδιο 10% στη Zomato ως μέρος της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή