Την προσέλκυση ξανά μεγάλων επενδυτών πέτυχε η ΔΕΗ και με την τρέχουσα έκδοση του ομολόγου αειφορίας καθώς συγκέντρωσε προσφορές 2,3 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία, αν και ζητούσε 350 εκ. ευρώ (6,5 φορές υπερκάλυψη), τελικά λόγω της μεγάλης ζήτησης και των ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης άντλησε 500 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Το επιτόκιο για τη συγκεκριμένη έκδοση διαμορφώθηκε σε 3,375% έναντι αρχικού guidance 3,5 με 3,75% και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών (real money investors) ανήλθε στο 70%.
Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.
Ποιοι συμμετείχαν
Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με δύο εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο.
Επίσης, η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές που έδωσαν εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης και σε αυτήν την έκδοση είναι οι: Carmignac, Blackrock, Fidelity, Twenty Four AM, Apollo, Butler, Amia, Bluecrest, Pictet, Lazard κλπ. Τοποθετήθηκε επίσης η EBRD.
Οι νέοι επενδυτές
Στους νέους επενδυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων και σύμφωνα πάντα με πηγές της αγοράς οι: Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel.
Latest News
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο