Άμεσα ξεκινάει η υλοποίηση του σχεδιασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά και την χθεσινή έγκριση του «Ελλάδα 2.0» από το Ecofin.

Πρώτος στόχος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η είσπραξη της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ περί τα τέλη Ιουλίου, ούτως ώστε να «τρέξει» το ελληνικό πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση στοχεύσει στο να αντλήσεις ακόμη 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι το τέλος του 2021, με το συνολικό ποσό για την φετινή χρονιά να φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Πριν από αυτό όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει μέσα στις επόμενες μέρες με την ΕΕ την τεχνική συμφωνία του προγράμματος που θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση για τα 12,7 δισ. των δανείων, που δικαιούται η χώρα μας.

Ακολούθως, η Κομισιόν θα πρέπει να συντάξει την τελική της αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα ενώ το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να περάσει το κείμενο του σχεδίου από την ελληνική Βουλή.

Τότε θα προχωρήσει και η εκταμίευση της προκαταβολής του 13% από τα δάνεια και τις επιδοτήσεις του προγράμματος που αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα ορόσημα

Πέραν του παραπάνω, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες για να προχωρήσουν και τα πρώτα  ορόσημα για την εξασφάλιση της πρώτης δόσης.

Για παράδειγμα, η πρώτη φάση για το πρόγραμμα εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα είναι ένα από τα βασικά επίδικα, μαζί με την έγκριση του σχεδίου δράσης κατά της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και την έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για την τοποθέτηση ηλεκτρικών φορτιστών.

Ακόμη, θα πρέπει να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, μαζί με  την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και εκείνη για το clawback.

Η έναρξη κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας αποτελεί ένα από τα πρώτα ορόσημα, όπως και η ψήφιση νομοσχεδίου για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ο προσδιορισμός των δράσεων και των κτηρίων για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι στην κυβερνητική λίστα, όπως και ο νέος χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Τέλος, εκκρεμεί και η νομική εντολή στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης και λογιστικού ελέγχου του συνολικού προγράμματος.

Υλοποίηση επενδύσεων

Εκτός των ορόσημων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες, ούτως ώστε να υλοποιηθούν μια σειρά από επενδύσεις, οι οποίες θα συνοδεύσουν την υλοποίηση του Ταμείο

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι χθες ψηφίστηκε από την Βουλή η ανανεωμένη σύμβαση για το αυτοκινητόδρομο κεντρική Ελλάδας (Ε65), ενώ έχει εξαγγελθεί και η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ( ΒΟΑΚ).

Σε φάση προετοιμασίας έχει τεθεί το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με τις μονάδες παραγωγής της ηπειρωτικής χώρας, οι αναδασώσεις, τα ενεργητικά και παθητικά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης, το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της παιδείας και το πακέτο της βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, ετοιμάζονται να «τρέξουν» και τα προγράμματα ψηφιοποίησης, αναβάθμισης τους αγροτοδιατροφικού τομέα και βελτίωσης τους τουριστικού προϊόντος που αφορούν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας