Η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies, πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας, δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Ιούνιο του 2021. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Trickbot εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό, έχοντας καταλάβει για πρώτη φορά την πρώτη θέση τον Μάιο.

Το Trickbot είναι ένα botnet και τραπεζικό trojan που μπορεί να κλέψει οικονομικά στοιχεία, διαπιστευτήρια λογαριασμού και προσωπικές πληροφορίες, καθώς και να εξαπλωθεί σε ένα δίκτυο και να εξαπολύσει επιθέσεις ransomware. Τον περασμένο μήνα η CPR ανέφερε ότι ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός επιθέσεων ransomware αυξήθηκε κατά 93% τους τελευταίους 12 μήνες και προειδοποίησε επίσης ότι οι επιθέσεις ransomware συχνά δεν ξεκινούν με ransomware. Για παράδειγμα, στις επιθέσεις ransomware Ryuk, το κακόβουλο λογισμικό Emotet χρησιμοποιήθηκε για να διεισδύσει στο δίκτυο, το οποίο στη συνέχεια μολύνθηκε με το κορυφαίο κακόβουλο λογισμικό αυτού του μήνα, το Trickbot, πριν το ransomware κρυπτογραφήσει τελικά τα δεδομένα.

Από τότε που το botnet Emotet καταργήθηκε τον Ιανουάριο, το Trojan και το botnet Trickbot έχει κερδίσει δημοτικότητα. Πρόσφατα συνδέθηκε επίσης με ένα νέο στέλεχος ransomware με την ονομασία «Diavol». Το Trickbot ενημερώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες, χαρακτηριστικά και φορείς διανομής, γεγονός που του επιτρέπει να είναι ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διανεμηθεί στο πλαίσιο εκστρατειών πολλαπλών σκοπών.

«Γνωστές ομάδες ransomware, όπως οι Ryuk και REvil, στηρίζονται αρχικά σε διάφορες μορφές κακόβουλου λογισμικού για τα αρχικά στάδια της μόλυνσης – ένα από τα βασικά είναι το κορυφαίο κακόβουλο λογισμικό αυτού του μήνα, το Trickbot», δήλωσε η Maya Horowitz, Director, Threat Intelligence & Research, Products at Check Point.

«Οι οργανισμοί πρέπει να διατηρούν έντονη επίγνωση των κινδύνων και να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν κατάλληλες λύσεις. Εκτός από το botnet και το τραπεζικό trojan, Trickbot, η λίστα αυτού του μήνα περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών τύπων κακόβουλου λογισμικού, όπως botnets, infostealers, backdoors, RATs και mobile. Είναι ζωτικής σημασίας για τους οργανισμούς να διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση μιας τόσο μεγάλης ποικιλίας απειλών. Εάν το κάνουν, η πλειονότητα των επιθέσεων, ακόμη και οι πιο προηγμένες όπως το REvil, μπορούν να αποτραπούν χωρίς να διαταράξουν την κανονική ροή της επιχείρησης».

Η CPR αποκάλυψε επίσης αυτό το μήνα ότι το «HTTP Headers Remote Code Execution» είναι η πιο συχνά εκμεταλλεύσιμη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 47% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την «MVPower DVR Remote Code Execution» που επηρεάζει το 45% των οργανισμών παγκοσμίως. Το «Dasan GPON Router Authentication Bypass» καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τις ευπάθειες με τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις, με παγκόσμιο αντίκτυπο 44%.

Οι πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού

Αυτό το μήνα, το Trickbot είναι το πιο δημοφιλές κακόβουλο λογισμικό με παγκόσμιο αντίκτυπο 7% των οργανισμών, ακολουθούμενο από τα XMRig και Formbook με αντίκτυπο 3% των οργανισμών παγκοσμίως το καθένα.

Επίσης, το «HTTP Headers Remote Code Execution» είναι η πιο συχνά εκμεταλλευόμενη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 47% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την «MVPower DVR Remote Code Execution» που επηρεάζει το 45% των οργανισμών παγκοσμίως. Το «Dasan GPON Router Authentication Bypass» καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τις ευπάθειες με τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις, με παγκόσμιο αντίκτυπο 44%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη