-«Η επόμενη κρίση –περιβαλλοντική, υγειονομική, οικονομική, κοινωνική – βρίσκεται στη γωνία και μας περιμένει. Ενδεχομένως να είναι και μη αναστρέψιμη…».
-Τάκη, ακόμα δεν έχουμε βγει από αυτήν την κρίση και εσύ μου μιλάς για την επόμενη;
-«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα σε έναν πλανήτη που νοσεί βαριά;».
Η συζήτηση με τον υπεύθυνο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Τάκη Γρηγορίου έχει πάντα ενδιαφέρον.
-«Η κουβέντα δεν είναι θεωρητική. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποτροπή της κλιματικής κατάρρευσης, υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα και δεδομένα», μού λέει.
-Μίλα συγκεκριμένα.
-«Η επιστήμη μάς έχει θέσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα το οποίο απαιτεί μειώσεις των ανθρωπογενών εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου (ΑτΘ) κατά 7,6% ετησίως από τώρα μέχρι το 2030, με απώτερο στόχο την εκμηδένισή τους πριν το 2050».
Στο έλεος της ανατροφοδοτούμενης υπερθέρμανσης…
-Ειδάλλως;
«Ειδάλλως χάνουμε κάθε ελπίδα συγκράτησης της πλανητικής θερμοκρασίας κοντά στον πιο «βιώσιμο» + 1,5 ο C και παραδιδόμαστε στο έλεος της ανατροφοδοτούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη…».
Το διάστημα « δράσης» του Ταμείου Ανάκαμψης
Και μετά η όλη κουβέντα πάει στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Για να γίνει κατανοητή η σημασία του « timing » του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να γνωρίζεις τα εξής: είναι πλέον σαφές, και όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν, πως δεν απαιτείται μόνο μια παγκόσμια κοινωνία με μηδενικές εκπομπές ΑτΘ ως τα μέσα του αιώνα. Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο , είναι η μείωση να είναι εμπροσθοβαρής, δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος της να έχει πραγματοποιηθεί έως το 2030.
Ακριβώς στο διάστημα «δράσης» του Ταμείου Ανάκαμψης», επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου.
Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, όπως είναι η Ευρώπη, θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές κατά 65-70% έως το 2030-με βάση το 1990 (!). Δεν το λες και εύκολο…
-Πρακτικά τι πρέπει να γίνει;
-« Θα πρέπει οι πόροι που θα διατεθούν στο εγγύς μέλλον στην ελληνική οικονομία να στοχεύουν ακριβώς στις γρήγορες δομικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η οικονομία μας: ενέργεια και μεταφορές, αγροδιατροφικο μοντέλο, προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, καταναλωτικό μοντέλο και κυκλική οικονομία», μου εξηγεί ο Τάκης Γρηγορίου.
Ιδανική στιγμή για μια πραγματική και ουσιαστική ανάκαμψη
Κατά τον υπεύθυνο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, η κρίσιμη εποχή που βιώνουμε είναι η ιδανική στιγμή για μια πραγματική και ουσιαστική ανάκαμψη, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και να βγούμε πιο δυνατοί.
Ένα καλύτερο αύριο. Πολύ μού αρέσει…
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων