Σημαντικό άλμα κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στη βρετανική αγορά που μαζί με την ενίσχυση των προσλήψεων επιβεβαιώνουν την ταχεία ανάρρωση της αγοράς εργασίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία, τα κενά στην αγορά εργασίας ανήλθαν σε 862.000 κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 77.500 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Στα επίπεδα αυτά ξεπέρασαν τα νούμερα που καταγράφονταν και πριν την πανδημία.
Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν ο κλάδος της λιανικής και της φιλοξενίας, αντανακλώντας και την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Την ίδια ώρα και ο όγκος των προσλήψεων σημείωσε σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις εκτινάχθηκαν κατά 356.000 μόνο μέσα στον Ιούνιο, φτάνοντας τα 28,9 εκατ. Και στις προσλήψεις τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε ο κλάδος της φιλοξενίας και της εστίασης.
Πάντως, παρά και τη βελτίωση αυτή στα επίπεδα απασχόλησης με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει στο 4,8% μεταξύ Μαρτίου και Μάϊου, από το 5% που ήταν μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, οι προσλήψεις δεν έχουν «πιάσει» ακόμη τα προ της πανδημίας επίπεδα, με τον αριθμό τους να παραμένει κατά περίπου 200.000 κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Όσον αφορά τα επίπεδα των μισθών, το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις έχουν ωθήσει ανοδικά τις προσφερόμενες αμοιβές, γεγονός που τροφοδοτεί και τις πληθωριστικές πιέσεις. Για το δεύτερο τρίμηνο οι μισθοί –συμπεριλαμβανομένων των μπόνους- αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση. Πάντως, οι αναλυτές δεν ανησυχούν για την αύξηση αυτή θεωρώντας ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα… «ξεφουσκώσει» και η εικόνα στην αγορά εργασίας θα σταθεροποιηθεί.
Latest News
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων