
Μεγάλης σημασίας θεωρείται η απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (CJEU) κρίνοντας πως οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της μαντήλας στους υπαλλήλους τους, εφόσον το πράττουν για να εκπέμπουν μια εικόνα ουδετερότητας απέναντι στους πελάτες.
Το θέμα έφτασε στις αίθουσες του δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο με αφορμή δύο διαφορετικές υποθέσεις που αφορούσαν γυναίκες, μουσουλμάνες, στη Γερμανία, οι οποίες τέθηκαν σε αναστολή επειδή φορούσαν μαντήλα και αρνήθηκαν να την αφαιρέσουν.
Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει οριστικά, αν οι εργοδότες είχαν το δικαίωμα να απαιτήσουν από τις υπαλλήλους να μην φορούν μαντήλα. Οι γυναίκες υποστήριζαν πως ήταν θρησκευτικό και ατομικό δικαίωμα τους, ενώ οι εργοδότες πως όφειλαν να εκπέμπουν την ίδια ενιαία εικόνα προς τα έξω, προς τους καταναλωτές και πελάτες.
«Η απαγόρευση της χρήσης ενός ορατού στοιχείου που εκφράζει πολιτικές, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές απόψεις στο χώρο εργασίας μπορεί να αιτιολογηθεί από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάζει μια ουδέτερη εικόνα προς τους καταναλωτές και να αποτρέπει κοινωνικές διαμάχες» ανέφερε χαρακτηριστικά το δικαστήριο στην απόφαση του.
Μάλιστα, στην περίπτωση ενός από τους εργοδότες, η δικαίωση του βασίστηκε και στο γεγονός πως είχε ζητήσει από έτερους υπαλλήλους να μην φορούν σταυρό, κάτι που έδειχνε πως τηρούσε την ίδια γραμμή προς όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.
Το ζήτημα της χρήσης του λεγόμενου χιτζάμπ ήταν και παραμένει ένα διχαστικό σημείο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όσον αφορά το δικαίωμα των γυναικών μουσουλμανικού θρησκεύματος να μπορούν να το φορούν ή όχι σε επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κλπ. Το θέμα, μάλιστα, αποτελεί σημαντικό θέμα συζήτησης στη Γερμανία και έχει διεισδύσει και στην προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεδομένης της επιρροής που ασκούν οι πάνω από πέντε εκατ. μουσουλμάνοι ψηφοφόροι.
Το 2017, το CJEU είχε ήδη εκδώσει ετυμηγορία με την οποία απαγόρευε τη χρήση μαντήλας, όπως ακόμη και έτερων χαρακτηριστικών θρησκευτικών συμβόλων, από εργαζομένους, προκειμένου να μην διαταράσσονται έτερες θρησκευτικές ομάδες.
Το 2014, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας δικαίωσε εργοδότη για την απόλυση μουσουλμάνας υπαλλήλου σε υγειονομική μονάδα που είχε αρνηθεί να αφαιρέσει τη μαντήλα, επειδή πήγαινε ενάντια στην ουδέτερη γραμμή που ήθελε να προβάλει, ενώ ήδη από το 2004 η χώρα έχει απαγορεύσει τη χρήση της μαντήλας στα δημόσια σχολεία.


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού