Γιγαντιαίο βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ συνιστά, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, η σημερινή έναρξη της καταβολής ενός κοινωνικού επιδόματος για τα παιδιά.

Η δρομολόγηση του επιδόματος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Child Tax Credit» συνιστά τεράστια νίκη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και αποτελούσε πάγιο αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων εδώ και χρόνια, δεδομένου πως οι ΗΠΑ είναι από τις ελάχιστες χώρες και δη, του ανεπτυγμένου κόσμου που δεν παρείχε κάποιου είδους οικογενειακό βοήθημα για τα παιδιά.

Υπολογίζεται πως περίπου 35 εκατ. οικογένειες έλαβαν σήμερα την πρώτη τους μηνιαία επιταγή με στόχο την κάλυψη περίπου 60 εκατ. παιδιών με συνολικό κόστος 15 δισ. δολάρια μόνο τον Ιούλιο. Το επίδομα ανέρχεται σε 300 δολάρια για κάθε παιδί κάτω των έξι ετών και μέχρι 250 δολάρια για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Μάλιστα, αν και το πρόγραμμα θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη της χρονιάς, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις συνέπειες της πανδημίας που περιλαμβάνονταν στο πακέτο στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων που ψηφίστηκε το Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί έχουν βάλει στόχο την παράταση του προγράμματος για αρκετά χρόνια ακόμη. Μάλιστα, η παράταση του είναι τμήμα του νέου πακέτου δαπανών των 3,5 τρισ. δολαρίων που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο Κογκρέσο.

«Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο βήμα στην προσπάθεια μας να τερματίσουμε την παιδική φτώχεια. Κάτι που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή πολλών οικογενειών» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε σημερινή ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πραγματικά, έρευνα του «Center on Poverty and Social Policy» υπολόγισε πως η παράταση του προγράμματος μπορεί να μειώσει την παιδική φτώχεια στις ΗΠΑ έως και κατά 45% βγάζοντας από την ανέχεια έως και τέσσερα εκατομμύρια παιδιά! Σημειωτέον πως πριν την πανδημία η παιδική φτώχεια υπολογιζόταν στο 15%, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αυξήθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της κρίσης της τελευταίας χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν πως, όπως και όλα τα κοινωνικά επιδόματα, αποθαρρύνει πολλούς ενήλικες από το να βγουν να δουλέψουν για να διασφαλίσουν τα προς το ζην των οικογενειών τους. Ως επιχείρημα δε, χρησιμοποιούν το γεγονός πως τα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν τεράστια κενά σε θέσεις εργασίας, τα οποία δεν καλύπτονται, παρά τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό. Επίσης, προτάσσουν την πίεση που θα ασκήσει στα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς το μέτρο κοστίζει πάνω από 110 δισ. δολάρια το χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα