Οι ειδικοί απεσταλμένοι των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ για ζητήματα κλίματος, Ρουσλάν Εντελγκερίεφ και Τζον Κέρι συμφώνησαν να συνεργασθούν στα ζήτημα της κλιματικής πολιτικής στην Αρκτική, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που αναφέρεται στα αποτελέσματα της επίσκεψης Κέρι στην Μόσχα.
Οι ειδικοί απεσταλμένοι προτίθενται να συνεργασθούν, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, για την αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου, της ενεργειακής απόδοσης και των κλιματικών προβλημάτων στην Αρκτική επιβεβαιώνοντας την επιθυμία τους να συζητούν λεπτομερώς τα ζητήματα που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον και να υλοποιούν συγκεκριμένα προγράμματα για το κλίμα.
Η κοινή δήλωση επακολούθησε της επίσκεψης στη Μόσχα του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια ημέρα νωρίτερα.
Ο Κέρι ξεκίνησε το ταξίδι του στη Μόσχα τη Δευτέρα λέγοντας στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ήθελε να υποβάλει προτάσεις ώστε να προσπαθήσουν επειγόντως να συνεργαστούν μεταξύ τους οι δύο μεγάλες χώρες που πρωταγωνιστούν στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η κοινή δήλωση μπορεί να αποτελέσει το προοίμιο για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει το TASS.
H Ρωσία από τον Μάιο προεδρεύει στο Αρκτικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν επίσης και οι ΗΠΑ. Η προεδρία της θα συνεχισθεί έως το 2023. Το Αρκτικό συμβούλιο συστάθηκε το 1996 με βάση την Διακήρυξη της Οτάβας και αποτελεί διακυβερνητικό φόρουμ υψηλού επιπέδου, το οποίο διασφαλίζει την συνεργασία στην περιοχή και ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Μόνο κράτη που έχουν στην κατοχή τους περιοχές στην Αρκτική μπορούν να είναι μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου. Τα κράτη μέλη είναι: ο Καναδάς, η Δανία (συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόες), η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η θέση του παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο είναι ανοικτή σε κράτη που δεν κατέχουν αρκτικές περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Με ξεχωριστά κίνητρα η ένταξη των πληγέντων Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης στο «Εξοικονομώ 2025»
Για τους πληγέντες μάλιστα προβλέπονται στο Εξοικονομώ 2025 αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων (80% - 100%) και ειδικός προϋπολογισμός (91,3 εκατ. ευρώ)
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια