Με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ ή δρομολογείται η εφαρμογή τους σε μία σειρά μέτρων στήριξης των πληγεισών από την πανδημία επιχειρήσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εξέδωσε εγκύκλιο προς τα μέλη της και ενημερώνει για τα παρακάτω:
Α) Δυνατότητα επανένταξης στην απολεσθείσα Πάγια ρύθμιση φορολογικών οφειλών:
Σε όσους οφειλέτες ήταν ενταγμένοι στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων την 1η/11/2019 και στη συνέχεια την απώλεσαν, παρέχεται η ευκαιρία επανένταξής τους στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων. Οι πληγέντες από την πανδημία επιχειρηματίες μπορούν από προχθές (12/7) να επανενταχθούν χωρίς κριτήρια και ποινές. Οι μη πληγέντες, θα χρειαστεί να περιμένουν έως την 1η/10/2021, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση επανένταξης, η οποία όμως θα χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, χωρίς όμως πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Πληγέντες οφειλέτες: Το σύνολο των πληγεισών ατομικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων/Οντοτήτων με ρυθμισμένες στην παλαιά πάγια ρύθμιση φορολογικές οφειλές, μπορούν να επανενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων, χωρίς την πρόβλεψη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το ευεργέτημα μπορούν να αξιοποιήσουν αφενός οι προαναφερθείσες υπόχρεες σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ επιχειρήσεις, με μικρότερο κατά τουλάχιστον 5% τζίρο ΦΠΑ (κωδικός 312) το 2020 σε σχέση με το 2019 και αφετέρου τα πληγέντα με οφειλές φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 ή το 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «Covid».
Β) Επέκταση απαλλαγής/μειωμένης καταβολής επαγγελματικού μισθώματος τον μήνα Ιούλιο 2021:
Με προχθεσινή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, το ευεργέτημα της πλήρους απαλλαγής (100%) του ενοικίου θα ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και είναι πολύ πιθανό για την πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων να ισχύσει και πάλι, όπως και τον μήνα Ιούνιο 2021, η έκπτωση του 40% (μειωμένα ενοίκια). Αναμένεται η απόφαση εξειδίκευσης των δικαιούχων ΚΑΔ.
Γ) Υποβολή δικαιολογητικών για το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:
Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις και παρατάσεις καταληκτικών ημερομηνιών για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Πιο αναλυτικά, επέρχονται οι παρακάτω τροποποιήσεις:
– Εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί για την έκδοση των Ενιαίων Πιστοποιητικών Δικαστικής Φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία, παρατείνεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
– Υπόχρεες στην προσκόμιση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας είναι όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση μέσω του Προσωρινού Πλαισίου στήριξης. Ηλεκτρονική λήψη του Πιστοποιητικού είναι εφικτή μόνο στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα (Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας). Εάν η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το Πιστοποιητικό εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.
– Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης. Αντιθέτως, οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή τους. Επίσης, οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιοχές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, δεν απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης, ενώ το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας αναζητείται αυτεπαγγέλτως.
– Από την Τρίτη, 13/7/2021, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για τον 3ο και 4ο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και εντός της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η αντίστοιχη δυνατότητα και για τον 5ο, 6ο και 7ο κύκλο του μέτρου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων για αιτήσεις που απορρίφθηκαν και δεν χορηγήθηκαν κρατικά δάνεια στους ενδιαφερομένους επιχειρηματίες και για τους 5 κύκλους (3ο έως 7ο) της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», θα είναι η 30η/7/2021.
Οι επιχειρηματίες για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με το γραφείο του διευθυντή και νομικού συμβούλου ΕΣΕΕ Αντώνη Μέγγουλη.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε μία πλατφόρμα - Η συμφωνία με την Prosperty
Ο στόχος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια και η εξορθολόγιση των τιμών ακινήτων
To παράδοξο της ιδιωτικής κατανάλωσης – Γιατί αντέχει παρά τον πληθωρισμό
Ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε «χαμηλές» πτήσεις, εντούτοις η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να στηρίζει το ΑΕΠ
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
BofA για Ελλάδα: Καλπάζει η οικονομία, αλλά για πόσο...
Oι συνεχιζόμενες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν απτά αποτελέσματα σημειώνει η BofA για την ελληνική οικονομία - Η πρόκληση της διατήρησης της ανάπτυξης
Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα
Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις»,
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 13,4 δισ. στο δεκάμηνο – Πώς κινήθηκαν τα έσοδα
Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό - Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2,419 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών
Πώς δηλώνεται η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής ή θανάτου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα οχήματα
Στη χαμηλότερη θέση η Ελλάδα με βάση το βιοτικό επίπεδο - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Μολονότι το εισόδημα αυξάνεται τα τελευταία έτη, ο ρυθμός ανόδου δεν επαρκεί να καλύψει τις απώλειες από τη 10ετή κρίση σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ