
Εναλλακτικές μεθόδους, πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη χρηματοδοτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αναζητούν τράπεζες, υπουργείο Οικονομικών και παραγωγικοί φορείς, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα μείνουν εκτός του ευρωπαϊκού πακέτου.
Το θέμα συζητήθηκε στη δεύτερη κατά σειρά τακτική τηλεδιάσκεψη, με βασικό θέμα τη ρευστότητα στην αγορά, που είχε χθες το οικονομικό επιτελείου της κυβέρνησης (Χρ. Σταϊκούρας, Θ. Σκυλακάκης, Γ. Ζαββός) με ανώτερα τραπεζικά στελέχη και εκπροσώπους από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας.
Από την κυβερνητική πλευρά ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους πως τα πάμφθηνα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,70 δισ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις και σε καμία περίπτωση χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης.
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Επιπλέον, επισημάνθηκε πως για να περάσει κάποιος το κατώφλι του Ταμείου, βασική προϋπόθεση είναι το επενδυτικό του σχέδιο να πληροί τους γενικούς κανόνες επιλεξιμότητας που έχουν αποφασιστεί.
Συγκεκριμένα, μία επένδυση οφείλει να προάγει την καινοτομία ή την εξωστρέφεια ή την πράσινη ανάπτυξη, είτε να συμβάλλει στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο αποτελεσματικών επιχειρηματικών σχημάτων.
Πρόκειται για απαράβατο κανόνα της ΕΕ, που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την όλη διαδικασία.
Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισαν πως το χρηματοδοτικό πλάνο «κλείδωσε» στο 40-40-20. Δηλαδή κάθε επένδυση θα πρέπει να χρηματοδοτείται κατά 40% από τους πόρους του ΤΑ, κατά 40% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 20% από την ίδια συμμετοχή του επενδυτή. Ως εκ τούτου εγκαταλείπονται τα σενάρια για σχήμα 50-30-20 που είχαν συζητηθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Ποιοι μένουν εκτός
Μετά τις παραπάνω επισημάνεις εκφράστηκε τόσο από τους παραγωγικούς φορείς, όσο και από τις τράπεζες, προβληματισμός για το ενδεχόμενο υγιείς και αξιόχρεες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, λόγω της φύσης των επενδύσεών τους, να κοπούν από τις δράσεις που θα προκηρυχθούν.
Θα χάσουν με τον τρόπο αυτό τη μοναδική ευκαιρία διασφάλισης σχεδόν δωρεάν χρήματος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους μέσω νέων επενδύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αντιμετωπιστεί το διαφαινόμενο πρόβλημα, αποφασίστηκε να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να μην μείνουν εκτός του χρηματοδοτικού πάρτι, νομικά πρόσωπα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά των τραπεζών υπογραμμίστηκε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό η δημιουργία νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως αυτά που έτρεξαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας.
Δηλαδή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών και εθνικών εγγυήσεων να σχεδιάσει και να προκηρύξει νέες δράσεις στήριξης των βιώσιμων επιχειρήσεων, που για διάφορους λόγους δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία