
Σταθερά ανοδική πορεία παρουσιάζουν οι αεροπορικές μετακινήσεις το τελευταίο διάστημα. Με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τον Ιούνιο οι διακινούμενοι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 432,7% και στις αφίξεις από το εξωτερικό ενισχύθηκαν κατά 1.250,9%.
Τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2021 από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, συνεχίζουν ωστόσο να αποτυπώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στις αερομεταφορές η πανδημία της νόσου Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020, όπου τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες απαγορεύσεις και οι περιορισμοί των πτήσεων, καταγράφοντας μικρή πτώση 2,8% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 η πτώση φτάνει το 72,7%.
Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021, προκύπτουν τα εξής:
Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τους 6.015.373, παρουσιάζοντας πτώση 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν διακινηθεί 6.188.389 επιβάτες.
Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, προκύπτει θετικό πρόσημο καθώς συνολικά ανήλθαν σε 100.257, από τις οποίες 60.244 ήταν εσωτερικού και 40.013 εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 16,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 85.790 πτήσεις.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία με αυτά του α΄ εξαμήνου του 2019 που οι πτήσεις ήταν 219.442, καταγράφεται πτώση 54,3% και στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 22.047.719 το 2019, ενώ τώρα για το ίδιο εξάμηνο υπάρχει πτώση 72,7%.
Στοιχεία Ιουνίου 2021
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Ιούνιο, από τα στοιχεία προκύπτει σταθερή ανοδική πορεία στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού (+ 1.250,9%) και στις πτήσεις (+201,4%).
Τα νέα δεδομένα και οι προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ταξιδιωτών που προτιμούν την χώρα μας για τις διακοπές τους.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Ιούνιο ήρθαν 1.181.771 ταξιδιώτες, ενώ τον Ιούνιο του 2020 είχαν αφιχθεί μόλις 87.481 επιβάτες, ποσοστό αύξησης 1.250,9%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) ανήλθε στις 39.085, καταγράφοντας επίσης άνοδο 201,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 12.967 πτήσεις. Ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών (αφίξεις – αναχωρήσεις) έφτασε τους 3.101.422 επιβάτες παρουσιάζοντας άνοδο 432,7% σε σχέση με την διακίνηση επιβατών του 2020 που ήταν 582.235 διακινούμενοι επιβάτες.
Συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα του Ιουνίου 2021 σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουνίου 2019, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού παρουσιάζουν μείωση 46,2% (ήταν 2.195.531) και η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια πτώση 46,1% (ήταν 5.749.171).


Latest News
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ

Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς Θεσσαλονίκη ξεκινάει η LOT
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας

Ξενοδοχεία: Απόβαση πεντάστερων στην Κρήτη – Ανεβαίνει πίστα το νησί
Πυρετός επενδύσεων για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της Κρήτης - Τα project που είναι σε εξέλιξη

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα