Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικά το σκέλος των δανείων για επενδύσεις ιδιωτών μέσω εμπορικών τραπεζών και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με μηχανισμούς όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή στο καιρό της πανδημίας…  Η επιστρεπτέα προκαταβολή έπαιξε και σωστά το ρόλο της την στιγμή που έπρεπε και χρειαζόταν. Αλλά, μέχρι εκεί…

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι εδώ για να δώσει μια ακόμη «ανάσα ζωής» σε επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο από τις συνέπειες του covid-19 – ούτε επιδοτήσεις μπορεί να χορηγήσει, ούτε πολύ περισσότερο «δανεικά και αγύριστα». Επιπλέον, το Ταμείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα παράλληλο ή εναλλακτικό σύστημα χρηματοδότησης μικρομεσαίων που δεν μπορούν να βρουν τραπεζική χρηματοδότηση.

Στο σημείο αυτό μια μικρή παρένθεση: Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 υπέβαλλαν αίτηση 704.604 επιχειρήσεις (περίπου το 64% των επιχειρήσεων της χώρας). Από αυτές 587.335 επιχειρήσεις έχουν έτος ίδρυσης πριν την 1/1/2018 και επομένως τα στοιχεία τζίρου του έτους 2019 είναι αντιπροσωπευτικά.

Για τον υπολογισμό του τζίρου 2019 έχει ληφθεί υπόψη  κύκλος εργασιών ΦΠΑ από τις δηλώσεις ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και τα ακαθάριστα έσοδα από το έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2019 για όσες επιχείρησες δεν ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ.

Από τις 587.335 επιχειρήσεις, 493.791 είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) και 93.544 νομικά πρόσωπα. Από τις ατομικές επιχειρήσεις μόνο το 19,6% απασχολούσε τουλάχιστον έναν εργαζόμενο την 1/1/2021 και από τα νομικά πρόσωπα το 60,9% των επιχειρήσεων απασχολούσε τουλάχιστον έναν εργαζόμενο την 1/1/2021.

Αυτή είναι η μεγάλη και πραγματική εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας που εμπεριέχει και την κατηγορία των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να επιλέγουν την ταυτότητα του «μικρομεσαίου». Πρόκειται κατά βάση για εταιρείες που στηρίζονται στις όποιες δυνατότητες ενός προσώπου, ενός επαγγελματία που όσο και δραστήριος ή επιτυχημένος και αν είναι απέχει από τις επιταγές της ψηφιακής εποχής που θέλει καλά οργανωμένες ομάδες με πολλαπλές γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να αποζητούν δικτυώσεις και να επιζητούν συμπράξεις. Επιπλέον, δεν μπορούν να έχοντας ένα κοκκινισμένο ιστορικό να διεκδικούν εκ νέου πρόσβαση στις τράπεζες… Κανείς δεν θα υποστηρίξει ένα τέτοιο αίτημα καθώς τόσο τα χρήματα που διαχειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και χρηματοδοτικοί κρατικοί βραχίονες όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων περνούν μέσα από την τραπεζική αξιολόγηση σε κάθε περίπτωση.

Σήμερα, δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας – ιδιαίτερα το κομμάτι της μικρομεσαίας επιχείρησης- βρίσκεται πολύ περισσότερο στην επικράτεια της γκρίζας οικονομίας όπου κυριαρχεί η φοροδιαφυγή, το φλερτ με τις  συναλλαγές που δεν αφήνουν ηλεκτρονικό ή ψηφιακό αποτύπωμα, η επιμονή σε συμπεριφορές που αντιμάχονται τον υγιή ανταγωνισμό, η αδυναμία οποιουδήποτε επενδυτικού και αναπτυξιακού βήματος προς τα εμπρός κλπ.

Σήμερα, η λύση δεν είναι οι επιδοτήσεις κάθε είδους και κάθε μορφής – αλλά η απόφαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να κάνουν το απαραίτητο βήμα προσαρμογής στις νέες αυξημένες απαιτήσεις της επιχειρηματικής δράσης. Μακάρι να μπορούσαν να κάνουν όλοι αυτό το βήμα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη