Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικά το σκέλος των δανείων για επενδύσεις ιδιωτών μέσω εμπορικών τραπεζών και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με μηχανισμούς όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή στο καιρό της πανδημίας… Η επιστρεπτέα προκαταβολή έπαιξε και σωστά το ρόλο της την στιγμή που έπρεπε και χρειαζόταν. Αλλά, μέχρι εκεί…
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι εδώ για να δώσει μια ακόμη «ανάσα ζωής» σε επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο από τις συνέπειες του covid-19 – ούτε επιδοτήσεις μπορεί να χορηγήσει, ούτε πολύ περισσότερο «δανεικά και αγύριστα». Επιπλέον, το Ταμείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα παράλληλο ή εναλλακτικό σύστημα χρηματοδότησης μικρομεσαίων που δεν μπορούν να βρουν τραπεζική χρηματοδότηση.
Στο σημείο αυτό μια μικρή παρένθεση: Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 υπέβαλλαν αίτηση 704.604 επιχειρήσεις (περίπου το 64% των επιχειρήσεων της χώρας). Από αυτές 587.335 επιχειρήσεις έχουν έτος ίδρυσης πριν την 1/1/2018 και επομένως τα στοιχεία τζίρου του έτους 2019 είναι αντιπροσωπευτικά.
Για τον υπολογισμό του τζίρου 2019 έχει ληφθεί υπόψη κύκλος εργασιών ΦΠΑ από τις δηλώσεις ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και τα ακαθάριστα έσοδα από το έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2019 για όσες επιχείρησες δεν ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ.
Από τις 587.335 επιχειρήσεις, 493.791 είναι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) και 93.544 νομικά πρόσωπα. Από τις ατομικές επιχειρήσεις μόνο το 19,6% απασχολούσε τουλάχιστον έναν εργαζόμενο την 1/1/2021 και από τα νομικά πρόσωπα το 60,9% των επιχειρήσεων απασχολούσε τουλάχιστον έναν εργαζόμενο την 1/1/2021.
Αυτή είναι η μεγάλη και πραγματική εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας που εμπεριέχει και την κατηγορία των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να επιλέγουν την ταυτότητα του «μικρομεσαίου». Πρόκειται κατά βάση για εταιρείες που στηρίζονται στις όποιες δυνατότητες ενός προσώπου, ενός επαγγελματία που όσο και δραστήριος ή επιτυχημένος και αν είναι απέχει από τις επιταγές της ψηφιακής εποχής που θέλει καλά οργανωμένες ομάδες με πολλαπλές γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να αποζητούν δικτυώσεις και να επιζητούν συμπράξεις. Επιπλέον, δεν μπορούν να έχοντας ένα κοκκινισμένο ιστορικό να διεκδικούν εκ νέου πρόσβαση στις τράπεζες… Κανείς δεν θα υποστηρίξει ένα τέτοιο αίτημα καθώς τόσο τα χρήματα που διαχειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και χρηματοδοτικοί κρατικοί βραχίονες όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων περνούν μέσα από την τραπεζική αξιολόγηση σε κάθε περίπτωση.
Σήμερα, δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας – ιδιαίτερα το κομμάτι της μικρομεσαίας επιχείρησης- βρίσκεται πολύ περισσότερο στην επικράτεια της γκρίζας οικονομίας όπου κυριαρχεί η φοροδιαφυγή, το φλερτ με τις συναλλαγές που δεν αφήνουν ηλεκτρονικό ή ψηφιακό αποτύπωμα, η επιμονή σε συμπεριφορές που αντιμάχονται τον υγιή ανταγωνισμό, η αδυναμία οποιουδήποτε επενδυτικού και αναπτυξιακού βήματος προς τα εμπρός κλπ.
Σήμερα, η λύση δεν είναι οι επιδοτήσεις κάθε είδους και κάθε μορφής – αλλά η απόφαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να κάνουν το απαραίτητο βήμα προσαρμογής στις νέες αυξημένες απαιτήσεις της επιχειρηματικής δράσης. Μακάρι να μπορούσαν να κάνουν όλοι αυτό το βήμα…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.