
Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση για αγαθά παρέμεινε ισχυρή, ακόμη και κατά τη περίοδο όπου παρατηρείται μετατόπιση των δαπανών στις υπηρεσίες. Τα νέα αυτά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση κατά 0,4%.
Ωστόσο, οι ελλείψεις μηχανοκίνητων οχημάτων λόγω της παγκόσμιας συμπίεσης της προσφοράς ημιαγωγών, η οποία είναι χαμηλότερη από την παραγωγή, εμποδίζουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Η ζήτηση μετατοπίστηκε σε αγαθά όπως ηλεκτρονικά και μηχανοκίνητα οχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι, πήραν μαθήματα στο διαδίκτυο και απέφυγαν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Οι δαπάνες στρέφονται πλέον σε υπηρεσίες όπως ταξίδια και ψυχαγωγία, με τουλάχιστον 160 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19.
Με εξαίρεση τα αυτοκίνητα, τη βενζίνη, τα δομικά υλικά και τις υπηρεσίες τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,1% τον περασμένο μήνα.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, σημείωσαν διψήφια αύξηση το δεύτερο τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,4% το πρώτο τρίμηνο.
Τα νοικοκυριά συγκέντρωσαν τουλάχιστον 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποτιμεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία αναμένεται φέτος να πέσουν στην αγορά.


Latest News

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok

Η Ευρώπη αναζητά νέες διαστημικές συνεργασίες στην ταραχώδη εποχή Τραμπ
Η Ευρώπη θέλει να τονώσει την άμυνα της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τα αφεντικά των Blackstone και Goldman Sachs βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές Τραμπ
Δύο φωνές που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα των CEO στις ΗΠΑ εκθειάζουν τις πολιτικές Τραμπ

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής