
Η παγκόσμια συμφωνία-ορόσημο για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις μπορεί και να αποτύχει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την πάραξη των φορολογικών παραδείσων…
Όπως αναφέρουν στο CNBC αναλυτές, δεν είναι απίθανο οι εταιρείες να συνεχίσουν να φοροαποφεύγουν μέσω της απλής μετακίνησης των εσόδων τους σε άλλες χώρες.
Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G20, στο πλαίσιο της κοινής πρότασης που υιοθετήθηκε από τον ΟΟΣΑ, για έναν μίνιμουμ εταιρικό φόρο της τάξης του 15% παγκοσμίως.
Μέχρι στιγμής , 132 χώρες έχουν συμφωνήσει με την πρόταση του ΟΟΣΑ, αλλά αρκετές εκφράζουν ενστάσεις.
Ο Αλεξ Κόμπαμ, CEO του Tax Justice Network περιέγραψε τη συμφωνία ως «ιστορική» αλλά υπογράμμισε πως δε θα καταφέρει να επιβάλει δίκαιη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση. Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει πως η συμφωνία θα δώσει τη «μερίδα του λέοντος» των εσόδων στα πλουσιότερα μέλη του ΟΟΣΑ τη στιγμή που οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν ήδη χάσει τεράστια φορολογικά έσοδα από τις καταχρήσεις των πολυεθνικών.
Ο Κόμπαμ, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή θα επιφέρει δραματική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά μοντέλα των φορολογικών παραδείσων.
Πώς λειτουργεί το profit shifting
Το profit shifting (μεταφορά κερδών) είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται από ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες ώστε να πληρώνουν λιγότερο φόρο από ό,τι θα έπρεπε. Οι εταιρείες τα πράττουν αυτό μεταφέρουν το κέρδος από τις μεγάλες αγορές τους σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση όπως η Ιρλανδία και νησιά της Καραϊβικής. Αυτό το κέρδος στη συνέχεια φορολογείται με πολύ χαμηλό συντελεστή ή και καθόλου, ανάλογα με το τι ισχύει στην κάθε χώρα.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι χώρες χάνουν πάνω από 427 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της διεθνούς φοροαποφυγής.
Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει μια λύση ποτυ βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας στοχοποιεί τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με ετήσια έσοδα άνω των 20 δισ. δολ. Η φορολόγηση θα ισχύει για περιθώρια κέρδους άνω του 10%.
Οι ειδικοί και οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι αυτός ο πυλώνας ισχύει μόνο για ένα μικρό μέρος των κερδών σχετικά λίγων εταιρειών, ενώ οι περισσότερες χώρες – ιδιαίτερα οι χώρες με χαμηλό εισόδημα – είναι απίθανο να ανακτήσουν τα έσοδα που ενδέχεται να χάσουν από τους υπάρχοντες φόρους ψηφιακών υπηρεσιών.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15%. Σύμφωνα με το CNBC, αυτός θεωρείται πολύ σημαντικότερο από τον πρώτο πυλώνα και θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 275 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων εσόδων εάν εφαρμοστεί παγκοσμίως.
Φορολογικοί παράδεισοι
Ο Christian Hallum, επικεφαλής φορολογικής πολιτικής στην Oxfam, δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ότι το πλαίσιο δύο πυλώνων του ΟΟΣΑ κινδυνεύει να «επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες» σε ένα ήδη εξαιρετικά άνισο σύστημα.
Προειδοποίησε επίσης ότι η συμφωνία κινδυνεύει να εξομαλύνει τους φορολογικούς συντελεστές που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ιρλανδία και η Σιγκαπούρη.
Τονίζει μάλιστα ότια θα έχουμε αρκετούς άλλους τύπους φορολογικών παραδείσων: « Έχουμε Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Άλλα μέρη που είναι διαφορετικής φύσης, και αυτό που βλέπουμε ως πιθανό αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλουμε να ονομάσουμε ανασχηματισμός του φορολογικού παραδείσου».
«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σχετικά με τον ελάχιστο φόρο είναι ότι δεν θα ισχύει παντού εταιρικός φόρος 15%, έχει εξαιρέσεις», δήλωσε ο Hallum, σημειώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε ότι πολλές εταιρείες θα μπορούσαν να πληρώσουν ”Πολύ κάτω από το ήδη πολύ χαμηλό 15%.”


Latest News

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/work-600x362.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι κατηγορίες «πρωταθλητές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο