Την επιχειρηματική τους παρουσία στην εγχώρια αγορά ενέργειας επιδιώκουν να διευρύνουν οι Ιταλοί διεκδικώντας μέσω της εταιρίας Italgas τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Η εταιρία στην οποία μετέχει με 26% η κρατική επενδυτική τράπεζα της Ιταλίας (CDP Reti), φέρεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να έχει το προβάδισμα έναντι της τσεχικής EP Investment Advisors, του διεθνούς ενεργειακού ομίλου της Πράγας (EPH) με πρόεδρο τον Ντάνιελ Κρετίνσκι ο οποίος είναι επίσης και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπάρτα Πράγας.
Αν και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείουν η EPH των 70 εταιριών ενέργειας σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ελβετία να έχει κάνει την έκπληξη και ο φάκελος με την οικονομική προσφορά που υπέβαλε να κάνει τη διαφορά.
Πάντως, η Italgas, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του CEO Πάολο Γκάλο στα ΝΕΑ, δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Πέραν αυτού στο αναπτυξιακό της πλάνο για την περίοδο 2021-2027 ο Ιταλός διανομέας φυσικού αερίου σε 1.800 δήμους της γειτονικής χώρας και τρίτος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη έχει συμπεριλάβει τη ΔΕΠΑ Υποδομών στις ευκαιρίες για επέκταση των δραστηριοτήτων του κι εκτός συνόρων.
Η Italgas ήδη δρομολογεί επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου διανομής των 70.000 χλμ στην Ιταλία όπως επίσης και για την προσαρμογή των αγωγών ώστε να υποδέχονται καθαρότερα καύσιμα, βιομεθάνιο και υδρόγονο.
Οι ιταλικές εταιρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας και αν τελικά επικρατήσεις η Italgas θα είναι η Τρίτη που εισέρχεται στην ελληνική αγορά.
Ο κλάδος που δίνουν έμφαση είναι αυτός του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και η σταδιακή τους είσοδο φανερώνει τις προοπτικές και τις οικονομικές ευκαιρίες που βλέπουν για τη χώρα μας στη φάση της ενεργειακής μετάβασης.
Επιπλέον, βαρύτητα δίνουν στην είσοδο σε ρυθμιζόμενες υποδομές καθώς μέσω αυτών εξασφαλίζουν μελλοντικά έσοδα.
Η πιο πρόσφατη απόβαση των Ιταλών ήταν της Snam του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της χώρας. Και στην εταιρία αυτή μέτοχος με πάνω από 31% είναι η CDP Reti. Η Snam μαζί με την ισπανική Enagas και τη βελγική Fluxys έχουν αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ με διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2018 και πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ. Η κοινοπραξία με τη συμμετοχή των Ιταλών έχει τον έλεγχο του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου και δρομολογεί ένα επενδυτικό πλάνο μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξη του. Παράλληλα, δρομολογεί και επενδυτικά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και για την μετατροπή του συστήματος των αγωγών ώστε να μεταφέρουν υδρογόνο και βιομεθάνιο.
Παλιός και εδραιωμένος παίκτης στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι και η Edison. Η ιταλική εταιρίας έχει συνάψει συμμαχία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και μέσω της Elpedison κατέχουν δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ενώ σχεδιάζουν και την κατασκευή και τρίτης στη Θεσσαλονίκη. ΕΛ.ΠΕ και Edison διεκδικούν επίσης την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ οι Ιταλοί είναι εταίροι και της ΔΕΠΑ στα πλάνα για την κατασκευή του μεγάλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.
Την πόρτα της ελληνικής αγοράς ενέργειας χτυπά και ο Ιταλός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Terna η οποία σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει την ανάπτυξη της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ιταλίας με την Ελλάδα.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου - H Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στην Αυστρία
Ακολουθεί η Μολδαβία - Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αλλά παραμένει ευάλωτη
Η αιολική ενέργεια ρίχνει τις τιμές στην Ευρώπη με φόντο την πτώση της θερμοκρασίας
Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται θα δώσουν προβάδισμα στην αιολική ενέργεια με θετική συνέπεια τη μείωση τιμών
Πάιατ: Υποστηρίζουμε την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την COP29 στο Μπακού ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τον Great Sea Interconnector αλλά και τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
«Καμπανάκι» από τη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου
Οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προχωρά ο σχεδιασμός για το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Το Ελσίνκι θα ζεσταίνεται με πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η φινλανδική πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα θερμαίνει τα κτίριά της με πυρηνική ενέργεια
«Κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν προς Ελλάδα κι άλλους 12 για μη έγκαιρη υποβολή του ΕΣΕΚ
Οι 13 χώρες έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στην Κομισιόν. Εάν δεν υπάρξει απάντηση τότε θα εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη
Σκυλακάκης στην COP29: Ξένοι παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για την ενέργεια στην Ελλάδα
Ο κ. Σκυλακάκης, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, συμμετείχε σε μία σειρά εκδηλώσεων και διμερών συναντήσεων στο Μπακού
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πάνω από τα 46 δολ. το TTF
Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη