
«Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για τα μέτρα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ο υπουργός εξήγησε ότι «η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται».
Μάλιστα, ο υπουργός, ανέφερε, αληθινό παράδειγμα, όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 λέγοντας ότι «σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με Αμερικανούς τουρίστες, όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι στο προσωπικό, ο μάγειρας αρνείται να εμβολιαστεί. Ο μάγειρας απολύθηκε».
«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Σε έναν οίκο ευγηρίας, υπάλληλος που αρνείται να εμβολιαστεί θα μπει σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα μπει σε αναστολή; Δεν πρέπει να καλυφθεί η θέση; Με τι σύμβαση θα καλυφθεί; Για πόσο καιρό; ‘Αρα, θα γίνουν απολύσεις», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας και την δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου, την οποία πάντως ανακάλεσε η υφυπουργός Εργασίας.
Οι απαγορεύσεις θα έπρεπε να ισχύουν και στη Βουλή
Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπάλληλους και τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «για να μπει σε αναστολή ένας δημόσιος υπάλληλος, θα πρέπει να περάσει από πειθαρχικό», ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που αιτιολογούν απόλυση δημοσίου υπαλλήλου.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους βουλευτές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η Βουλή έχει αυτεξούσιο. Αν με ρωτάγατε αν πρέπει οι βουλευτές να πληρώνονται, εγώ θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνονται. Επίσης, συμφωνώ με τον κ. Λοβέρδο ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές δεν πρέπει να μπαίνουν στην Βουλή, αλλιώς δημιουργούμε “δύο ταχύτητες”. Οπότε στο πλαίσιο της ισότητας και του Συντάγματος, οι απαγορεύσεις θα έπρεπε να ισχύσουν και στην Βουλή».
Γενική καραντίνα δεν μπορεί να επιβληθεί εν μέσω τουριστικής σεζόν
«Η άσκηση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολύπλοκη. Αν ήταν χειμώνας, θα κάναμε μια καραντίνα 15 ημέρων. Είμαστε όμως στην μέση της τουριστικής περιόδου και χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ παράλληλα και ηθικά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς οι μισοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «αυτό το καλοκαίρι θα ζήσουμε με τον ιό σε έξαρση. Δεν υπάρχει λύση χωρίς γενική καραντίνα. Γενική καραντίνα δεν μπορεί να επιβληθεί».
Η οικονομία πάει καλά
«Είναι δυνατόν να έχει κυκλοφορήσει η έκθεση της ΕΥ για τις επενδύσεις στην Ευρώπη, να έχουμε διπλασιάσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, να έχουμε υψηλές προσδοκίες για τις επενδύσεις και να μην αναφέρεται κάτι στα Μέσα Ενημέρωσης; Επί ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαμε να πουν μια επένδυση και δεν μπορούσαν να απαντήσουν. Τώρα με τόσες επενδύσεις κανείς δεν αναφέρει κάτι. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι πέρα από την γκρίνια και την μιζέρια, η οικονομία πάει καλά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Μια νέα γενική καραντίνα θα ήταν καταστροφική
Όπως είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, «αν έχουμε πάλι γενική καραντίνα, η οικονομία θα καταστραφεί, οι επιχειρήσεις θα έχουν σωρευμένες, μεγάλες ζημίες από τόσες καραντίνες. Σήμερα έχουμε μια πραγματικότητα. Η σκέψη κάποιων ανθρώπων ότι το κράτος θα τους πληρώνει επ΄ άπειρον για να είναι σε αναστολή, δεν είναι πραγματική. Δεν αντέχει το κράτος».
Η κυβέρνηση έδωσε στις μικρές επιχειρήσεις τα περισσότερα χρήματα. Από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όπως και από το click away ωφελήθηκαν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, σημείωσε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Είπε, πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες σχολών χορού, «είναι οι μόνοι που έχουν πραγματικό δίκιο, είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα ενισχυθούν» και ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξει εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεων καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι για τους εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν οι επιχειρήσεις επιλέξουν να μην έχουν μεικτούς χώρους για εμβολιασμένους και μη και θέλουν να τους κάνουν αμιγείς.
Έχουν πληρωθεί 5.000 επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση
Για το πρόγραμμα επανεκκίνησης στην εστίαση, με χρηματοδότηση και επιδότηση εν είδει κεφαλαίου κίνησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει ενδιάμεση αξιολόγηση. Για να γίνει η διαδικασία, κανονικά χρειάζονται δύο χρόνια και εμείς κάνουμε την διαδικασία μέσα σε 45 ημέρες. Πληρώνουμε καθημερινά. Έχουν πληρωθεί περίπου 5.000 επιχειρήσεις, έχουν εγκριθεί άλλες 9.500 για να πληρωθούν, χθες αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ήταν προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα αυτά».


Latest News

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή