
Η Κίνα απέρριψε τις επικρίσεις που διατύπωσε εν τέλει χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών στην έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης της επιδημίας που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις επί τους διεθνούς οργανισμού για την διεξαγωγή νέας, εις βάθος, έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Πεκίνο «περισσότερη συνεργασία» για να γίνει αντιληπτό «τι πραγματικά συνέβη».
Η αποτροπή
Τον Ιανουάριο, η αποστολή στην Κίνα ομάδας εμπειρογνωμόνων δεν επέτρεψε να εξαχθούν συμπεράσματα και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χθες ότι η απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία συνιστά «πρόβλημα».
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
«Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δηλαδή της υπόθεσης ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο για να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σκοτώνοντας 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Έρευνα
Η κοινή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους από κινέζους επιστήμονες και μία ομάδα επιλεγμένη από τον ΠΟΥ κατέληξε σε ορισμένα περιορισμένα συμπεράσματα. Ενα εξ αυτών ήταν ότι θεωρήθηκε «ελάχιστα πιθανό» ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, ενώ τονίσθηκε η θέση της μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, που δεν έχει εντοπισθεί.
Η θέση της διαφυγής από εργαστήριο αποκλείσθηκε κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας, για να επανέλθει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν που της δίνει υπόσταση και ζητεί την διεξαγωγή έρευνας προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να καταστήσουν το θέμα προτεραιότητα.
Ατυχήματα
Αν και το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής από το εργαστήριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χθες: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Εχω δει κι εγώ (τέτοια ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα».
«Αρα αυτό μπορεί να συμβεί και είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί τι συνέβη στα εργαστήριά μας και έχουμε ανάγκη από πληροφορίες, απευθείας πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια πριν από την πανδημία», παραδέχθηκε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ομάδα της έρευνας δεν είχε πρόσβαση σε δεδομένα αυτά.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Κίνα και τα κράτη μέλη», είπε. «Το οφείλουμε στα 4 εκατομμύρια των νεκρών».
Εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Πεκίνο παρέδωσε «μεγάλη ποσότητα δεδομένων» και η Κίνα «υπέδειξε γραμμή-γραμμή τα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να προσέξουν ιδιαιτέρως» τα μέλη της ερευνητικής ομάδας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων