
Την αξιολόγηση «BB» με σταθερές τις προοπτικές (outlook) επιβεβαίωσε για το ελληνικό αξιόχρεο η Fitch Ratings.
Ο οίκος αξιολόγησης άφησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της Ελλάδας η οποία συνεχίζει να απέχει δύο σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα» (investment grade), ώστε να αντικατοπτρίζει την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα, τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και το υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος, αδυναμίες, που εξισορροπούνται μερικώς το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά τις περισσότερες χώρες με αντίστοιχη βαθμολογία.
Στις προβλέψεις πάντως για την ανάπτυξη αναμένει τώρα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,3% εφέτος (από προηγούμενη πρόβλεψη για 3%), στο 5,3% το 2022 και στο 3,5% το 2023.
Οι κίνδυνοι
Για τις προβλέψεις αυτές οι κίνδυνοι αφορούν στο ενδεχόμενο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού να να αποθαρρύνουν τους ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως επίσης και ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας, καθώς μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης ένα δομικά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να επηρεάσει την δυναμική της οικονομίας, η οποία ωστόσο θα βρει στήριξη από τις ροές των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι «σταθερές» προοπτικές αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το σοβαρό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, με το δημοσιονομικό έλλειμα να εκτιμάται στο 9,5% του ΑΕΠ το 2021 (από το 7,2% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου), το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,8% το 2022 και στο 2,8% το 2023. Το δημόσιο χρέος, έφτασε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος στο 207% του ΑΕΠ πριν υποχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια, φθάνοντας το 192,6% του ΑΕΠ το 2023.
Η βιωσιμότητα του χρέους
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στηρίζεται από το μαξιλάρι ρευστότητας (19% του ΑΕΠ), στο ελκυστικό προφίλ (μέση διάρκεια λήξης τα 19 χρόνια), αλλά και στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης (στο 6% το 2021), την ώρα που η ΕΚΤ που έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα PEPP, μπορεί να αγοράσει δυνητικά τίτλους ως 37 δισ. ευρώ (περίπου 22% του ΑΕΠ) από τη δευτερογενή αγορά (έως τα τέλη Μαΐου είναι αγοράσει 25,7 δισ. ευρώ), κάτι που προσφέρει ευελιξία στη χρηματοδότηση πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος δανεισμού.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία