
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο σχετικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί ξανά σε νέα λίστα της Βρετανίας με υποχρέωση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τη χώρα μας να τίθενται σε καραντίνα ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου επιτρέπεται η επιστροφή στη Βρετανία από την Ελλάδα και άλλες τουριστικές χώρες όπως η Ισπανία, όσων έχουν εμβολιαστεί, χωρίς υποχρέωση για καραντίνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την περίπτωση της Γαλλίας, που μπήκε σε νέα λίστα με περιορισμούς.
Επικαλούμενος πηγές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ο Τύπος στη Βρετανία προβλέπει ότι μετά τη δημιουργία της πρόσθετης λίστας με την ανεπίσημη ονομασία «Πορτοκαλί Συν» και την ένταξη της Γαλλίας σε αυτή, σειρά αναμένεται να πάρουν και οι κατ’ εξοχήν χώρες διακοπών των Βρετανών, δηλαδή η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού είναι σε μεγάλη άνοδο.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αργά την Παρασκευή για υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών όλων όσοι επιστρέφουν από τη Γαλλία ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκάλεσε σοκ τόσο στην τουριστική αγορά όσο και στη Γαλλία. Το Λονδίνο επικαλέστηκε τη διάδοση στη Γαλλία της μετάλλαξης Βήτα, που είχε εντοπιστεί πρώτα στη Νότια Αφρική.
Οι ειδικοί της αγοράς στη Βρετανία πλέον εκφράζουν φόβους ένταξης στη λίστα αυτή χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Ο Πολ Τσαρλς, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας PC Agency, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ότι «ο φόβος πλέον είναι ότι η κυβέρνηση θα ελέγχει τώρα την Ισπανία και την Ελλάδα και είναι πιθανό να τις προσθέσει και αυτές στην κατηγορία “Πορτοκαλί Συν”».

Την ίδια ώρα στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, και κυρίως στη Μαγιόρκα και την Ιμπιθα, παρατηρείται τεράστιος συνωστισμός στο αεροδρόμιο από Βρετανούς τουρίστες που σπεύδουν να φύγουν πριν περάσουν τα νησιά αυτά της δυτικής Μεσογείου τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Πορτοκαλί λίστα του Λονδίνου από την Πράσινη λίστα στην οποία παραμένουν για την ώρα.
Στη Βρετανία φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τη μετάλλαξη Βήτα παρά για την κυριαρχούσα Δέλτα, διότι ορισμένοι επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι τα εμβόλια της AstraZeneca, με τα οποία έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα των ενήλικων Βρετανών, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Μέχρι το Σάββατο στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταγραφεί 1.073 κρούσματα της παραλλαγής Βήτα έναντι 216.249 της Δέλτα.
Πιθανό «χτύπημα» και από Ισραήλ
Εκτός όμως από τη Βρετανία, μεγάλος κίνδυνος να συμπεριληφθεί η χώρα μας σε λίστα κρατών με υποχρεωτική καραντίνα, υπάρχει και από το Ισραήλ, μια χώρα που ενδιαφέρει σημαντικά την ελληνική τουριστική αγορά αφού πολλοί ταξιδιώτες από τη χώρα της Μέσης Ανατολής προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με όσα γράφουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι το κρατικό κανάλι Kan, το Ισραήλ αναμένεται να προσθέσει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που απαιτούν πλήρη καραντίνα για όλους τους επαναπατριζόμενους. Δηλαδή θα απαιτείται καραντίνα 7 ημερών για τους τουρίστες που επιστρέφουν.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κίνηση αυτή εξετάζεται από τους αξιωματούχους μετά την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης στην Ελλάδα, αλλά και γιατί ένας αριθμός από Ισραηλινούς ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί κατά την επιστροφή τους από τη χώρα μας.
«Η προσθήκη της Ελλάδας στον κατάλογο χωρών του Ισραήλ που απαιτούν πλήρη καραντίνα θα ήταν ένα πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία εκεί» επισημαίνεται.
Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ισραηλινούς – σύμφωνα με τα στοιχεία του Kan, υπάρχουν 200-230 πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών κάθε εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα ισχύοντα μέτρα οι Ισραηλινοί τουρίστες που επέστρεφαν από την Ελλάδα πρέπει απλά να μπουν σε απομόνωση για 24 ώρες, ή μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα από το τεστ τους. Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξαιρούνται ακόμα και από αυτή τη σύντομη απομόνωση.


Latest News

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ