Ένας διαφορετικός σάλος επικρατεί στη Μύκονο από το πρωί του Σαββάτου, που δεν οφείλεται, αυτή τη φορά, σε κάποιο ξέφρενο πάρτι ή στις παρουσίες αστέρων του Χόλιγουντ στο κοσμοπολίτικο νησί των Ανέμων.
Αντίθετα, αφορά σε κάτι που λίγοι περίμεναν και οι πάντες απεύχονταν: την επιβολή ενός «μίνι» lockdown, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί και τη μουσική στο… mute επί 24ώρου βάσεως. Και όλα αυτά, από τις 17 μέχρι τις 26 Ιουλίου και βλέπουμε…
Αιτία, βεβαίως, είναι η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Μύκονο, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ανησυχητική από τους επιστήμονες.
Στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες του νησιού
Την έντονη αντίδραση των ανθρώπων της εστίασης έφερε η απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά του lockdown στο νησί των Ανέμων, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν – μεταξύ άλλων – πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας, που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».
«Ο Χαρδαλιάς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό»
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά: ‘Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες’».
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως «λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης – μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενούς μας – έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
«Και αντ’ αυτού, ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί. Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση (προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας τη ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας», τονίζουν οι επαγγελματίες της Μυκόνου.
Προτείνουν, μάλιστα, μία σειρά μέτρων, προκειμένου να αρθούν οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στο νησί, μια ώρα αρχύτερα.
Άρχισαν οι ακυρώσεις
Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα μέχρι τις 26 Ιουλίου, ήδη αρχίζουν να ακυρώνονται.
Σε μεγάλα κλαμπ του νησιού, τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή από πελάτες που σπεύδουν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει μαζική φυγή τουριστών τις επόμενες ημέρες, ακριβώς λόγω των απαγορεύσεων.
Παράλληλα, τοπικοί παράγοντες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, επειδή – όπως υποστηρίζουν – δεν ελήφθησαν από την αρχή μέτρα, προκειμένου να μην έρχονται στο νησί χωρίς υγειονομικούς ελέγχους, χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και τουρίστες.
«Η κατάσταση ξέφυγε, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ήρθαν για δουλειά, χωρίς να έχουν λάβει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ή και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα», τονίζουν εργαζόμενοι στη Μύκονο, οι οποίοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι, τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε και απόκρυψη κρουσμάτων εργαζόμενων σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, για να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Δήμαρχος Μυκόνου: «Τιμωρητική» διάθεση δείχνει η απόφαση για τα μέτρα
Ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς, αντέδρασε στις αποφάσεις της κυβέρνησης, ζητώντας να πάρει πίσω τα μέτρα.
Όπως είπε, έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και στοχοποιούν το νησί.
Αναρωτιέται, μάλιστα, αν η κίνηση αυτή θα διώξει τους χιλιάδες τουρίστες της Μυκόνου, οι οποίοι θα πάνε σε άλλα νησιά, ενισχύοντας τη μετάδοση του ιού.
Επίθεση στην κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν σκωπτικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να επιβάλει «μίνι» lockdown στη Μύκονο, κατηγορώντας την ότι δεν κατόρθωσε να ελέγξει την επιδημιολογική κατάσταση, παίρνοντας τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να απειλείται η τουριστική περίοδος τόσο στο νησί, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ