Η εκτίμηση ότι  ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται εν μέσω κινούμενης άμμου, επιβεβαιώνεται πλήρως από την τελευταία απόφαση των γερμανικών αρχών που θέτουν τη χώρα μας στις περιοχές «απλού κινδύνου κορωνοϊού», από τις 18 Ιουλίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και συστήνουν να αποφεύγονται τα τουριστικά ταξίδια.

Προς το παρόν δεν επιβάλλεται καραντίνα, ενώ συνεχίζει να ισχύει η ανάγκη επίδειξης rapid test κατά την επιστροφή στη Γερμανία για τους μη εμβολιασμένους ή όσους δεν έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορωνοϊό, όπως ισχύει και σήμερα.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή που είναι βέβαια νωρίς να αποτιμηθεί στην πράξη προβληματίζει έντονα του παράγοντες του ελληνικού τουρισμού καθώς αναδεικνύει το ευμετάβλητο της κατάστασης, λόγω της πανδημίας.

Όπως σχολίαζε κορυφαίος τουριστικός παράγοντας, ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχει όποιος βρίσκεται μέσα σε κινούμενη άμμο. Μόλις προσπαθεί να κινηθεί, βουλιάζει περισσότερο. Έτσι και ο κλάδος μας, μόλις πάμε να αναθαρρήσουμε από κάτι έρχεται κάτι άλλο και μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Τη στιγμή ακριβώς που άρχισαν οι ξενοδόχοι να ελπίζουν και πάλι λόγω ανοίγματος της βετανικής αγοράς, ήρθε η «γερμανική σύσταση».

Να σημειωθεί πάντως ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζουν οι όροι επιστροφής των Γερμανών τη χώρα τους από «περιοχές κινδύνου», ωστόσο σε κάθε περίπτωση η προειδοποίηση των αρχών λειτουργεί αρνητικά.

Ο μεγάλος «αιμοδότης»

Επισημαίνεται ότι οι Γερμανοί τουρίστες είναι μέχρι στιγμής ο μεγάλος «αιμοδότης» του ελληνικού τουρισμού, καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μόνο τον Ιούνιο ήρθαν στη χώρα μας πάνω από 260.000 επισκέπτες.

«Το brand της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρό στη Γερμανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψή μου στο Βερολίνο, στις αρχές Μαΐου, αλλά αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι παρά τις αμφιταλαντεύσεις και τη ρευστότητα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Γερμανοί τουρίστες επενδύουν στην ασφάλεια που εκπέμπει η χώρα μας και επιδιώκουν να ζήσουν την ελληνική φιλοξενία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα καταγεγραμμένα στοιχεία, πάνω από 200.000 Γερμανοί επισκέφθηκαν τη χώρα μας από την αρχή του έτους μέσω των 14 αεροδρομίων που ελέγχει η Fraport.

H αρνητική αυτή δήλωση των Γερμανικών αρχών για την χώρα μας έρχεται στην «καρδιά» μιας απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν, την οποία στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο προέδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, χαρακτήρισε «κινούμενη άμμο», μιλώντας σε εκδήλωση του ΞΕΕ. Τόνισε πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν στο 28,9%.

Τι θα γίνει με την αγορά του Ισραήλ;

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό «αγκάθι» ενδεχομένως να μην είναι το μόνο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού, καθώς ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στον εισερχόμενο τουρισμό από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι το κρατικό κανάλι Kan, το Ισραήλ αναμένεται να προσθέσει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που απαιτούν πλήρη καραντίνα για όλους τους επαναπατριζόμενους. Δηλαδή θα απαιτείται καραντίνα 7 ημερών για τους τουρίστες που επιστρέφουν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κίνηση αυτή εξετάζεται από τους αξιωματούχους μετά την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης στην Ελλάδα, αλλά και γιατί ένας αριθμός από Ισραηλινούς ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί κατά την επιστροφή τους από τη χώρα μας.

«Η προσθήκη της Ελλάδας στον κατάλογο χωρών του Ισραήλ που απαιτούν πλήρη καραντίνα θα ήταν ένα πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία εκεί» επισημαίνεται.

Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ισραηλινούς – σύμφωνα με τα στοιχεία του Kan, υπάρχουν 200-230 πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών κάθε εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα ισχύοντα μέτρα οι Ισραηλινοί τουρίστες που επέστρεφαν από την Ελλάδα πρέπει απλά να μπουν σε απομόνωση για 24 ώρες, ή μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα από το τεστ τους. Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξαιρούνται ακόμα και από αυτή τη σύντομη απομόνωση.

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της ΠΟΞ

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα μέχρι κεραίας, κινδυνεύει να χαθεί η σεζόν.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι «το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «σνησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020, τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού