Σημαντική πτώση καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς πετρελαϊκές τιμές, ακολουθώντας το ρυθμό των διεθνών χρηματιστηρίων που έχουν επηρεαστεί έντονα από το φόβο της αναζωπύρωσης της πανδημίας, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΠΕΚ+.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό WTI υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 6,77%(!) στα 66,95 δολάρια, ενώ και το Brent πέφτει κατά 5,7% στα 69,29 δολάρια, ήτοι κάτω από το όριο των 70 δολαρίων. Τα futures του αργού χάνουν 6,5% στα 66,98 δολάρια, σημειώνοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τα μέσα Μαρτίου.
Χθες, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ κατάφεραν επιτέλους να συμβιβαστούν για τα νέα επίπεδα παραγωγής, μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας, στέλνοντας το σήμα πως μια… κάποια συμφωνία είναι καλύτερη από την έλλειψη συμφωνίας. Όμως, ενώ αποφάσισαν να κρατήσουν τις στρόφιγγες ανοιχτές για μερικούς μήνες ακόμη, προχωρώντας σε νέα αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ουσιαστικά «κλείδωσαν» την αντιστροφή της πολιτική τους και την ακύρωση όλων των περικοπών κατά περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το Σεπτέμβριο του 2022.
Η… μεσοβέζικη αυτή λύση μάλλον δεν εκτιμήθηκε από τις αγορές, που βλέπουν και την αβεβαιότητα για την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών να ενισχύεται. Εξάλλου, αξιωματούχοι του πετρελαϊκού κλάδου και της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας έσπευσαν να σχολιάσουν πως, ούτως ή άλλως, η μετριοπαθής αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα δεν πρόκειται να καλύψει το έλλειμα που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Οι πετρελαϊκές τιμές ήδη παρουσίαζαν σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφότου δηλαδή το ραντεβού της συνόδου του καρτέλ κατέληξε σε αδιέξοδο, λόγω της άρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συναινέσουν. Όμως, ο παράγοντας Δέλτα, ήτοι δηλαδή της μετάλλαξης που έχει φέρει αναζωπύρωση της πανδημίας παγκοσμίως πιθανότατα να παρατείνει τους κλυδωνισμούς.
Σε νέο σημείωμα της σήμερα, η Goldman Sachs επεσήμανε πως η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της Δέλτα μπορεί να φέρει διακυμάνσεις των τιμών βραχυπρόθεσμα, όμως η προοπτική ακύρωσης των αυξήσεων στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου τελικά θα βοηθήσει στη θωράκιση και ενίσχυση των διεθνών τιμών. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, η Goldman Sachs διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη της για σημαντική άνοδο του αργού έως και στα 80 δολάρια το βαρέλι μέσα στο καλοκαίρι.
Latest News
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Θετικά οι αγορές της Ασίας, πτώση στην Κίνα
Οι επενδυτές των οποίων αναμένουν νεότερα από το μέτωπο των δασμών στις ΗΠΑ
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
Ενισχύονται οι ανησυχίες για το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής Τραμπ στην αγορά ομολόγων