
Το καμπανάκι που ηχεί σε επιδημιολογικό επίπεδο παγκοσμίως για την κάθετη αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και τη δημιουργία ενός τέταρτου, ισχυρού κύματος της πανδημίας ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό για να προκαλέσει σεισμό και στις διεθνείς αγορές. Από την καλοκαιρινή… ψυχρολουσία δεν έμεινε απρόσβλητο ούτε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που έκλεισε με σημαντική πτώση κατά 3,88%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως και 4,24%.
Αν και η ημέρα είχε ξεκινήσει στραβά από το πρωί, με τις ασιατικές αγορές να ανοίγουν την αυλαία με απώλειες και τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν στο ίδιο κλίμα, το άνοιγμα της Wall Street που έστειλε αμέσως όλους τους δείκτες στο… βαθύ κόκκινο ήταν αρκετό, ώστε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες όχι μόνο να συντηρηθούν αλλά ακόμη και να διευρυνθούν.
Μεγάλες απώλειες στη Wall
Ειδικά, ο Dow Jones που βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά να χάνει 500 μονάδες και από εκεί «πέταξε» στις –800 μονάδες, αυτή την ώρα σημειώνει πτώση 920 μονάδων στις 33.767 μονάδες. Σε ανάλογο κλίμα ακολουθούν και οι υπόλοιπες δείκτες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί κατά 1,46% στις 14.211 μονάδες και τον S&P 500 να χάνει πάνω από 2% στις 4.237 μονάδες.
Με την πορεία αυτή να συνεχίζεται, η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street θα κλείσει μακράν με τις μεγαλύτερες απώλειες για τη φετινή χρονιά και ουσιαστικά τη μεγαλύτερη πτώση (ειδικά για τον Dow) από τον περασμένο Οκτώβριο.
«Η αγορά συνειδητοποιεί πως κινούμαστε από μια σαφή ανάκαμψη σχήματος V, σε κάτι τελείως αβέβαιο» εξήγησε ο Μοχάμεντ Καζμί της Union Bancaire Privee, εξηγώντας στους «Financial Times» πως δυστυχώς η ελπίδα πως τα εμβόλια θα φέρουν κάποιου είδους τελική λύση φαίνεται πως διαψεύδεται. «Οι επενδυτές ανησυχούν πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αντιστρέψει τις προσπάθειες ανάκαμψης» επεσήμανε από την πλευρά του, στο Yahoo Finance, ο Μαρκ Τσάντλερ της Bannockburn Global Forex.

Πανικός και στην Ευρώπη
Με μεγάλες απώλειες που ξεπέρασαν το 2% έκλεισαν τελικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς, αλλά και συνολικά για τους τελευταίους εννέα μήνες.
Μάλιστα, όπως στην αμερικανική αγορά, έτσι και στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές εταιρειών και κλάδων που θα ωφελούνταν άμεσα από το άνοιγμα των οικονομιών και την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως οι ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 2,6% στις 15.133,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 2,5% στις 6.295,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 μέτρησε απώλειες 2,3% στις 6.844,39 μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό δύο μηνών. Μάλιστα, στο βρετανικό χρηματιστήριο υπολογίζεται ότι… εξαϋλώθηκαν 44 δισ. στερλίνες.
Ειδικά, στη Βρετανία, όπου η λεγόμενη… Ημέρα Ελευθερίας επρόκειτο να έχει εμβληματικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση Τζόνσον και την οικονομία σηματοδοτώντας την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, οι εξελίξεις στο City ήρθαν να διαψεύσουν με τον πλέον ανώμαλο τρόπο τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Μάλιστα, τα καυστικά σχόλια προς την κυβέρνηση για τις επιλογές της δεν έλειψαν…
Στην περιφέρεια της Ευρώπης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε μεγάλη πτώση 3,34% στις 23.965 μονάδες, που ήταν και η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο, ενώ ο ισπανικός IBEX ακολούθησε στο ίδιο μοτίβο, στις 8.301,70 μονάδες μειωμένος κατά 2,4%.
Σε ανάλογο τόνο και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ο οποίος σημείωσε βουτιά 2,3% στις 444,29 μονάδες και με όλους τους επιμέρους κλάδους στο «κόκκινο».


Latest News

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Ο Τραμπ τορπιλίζει μετοχές και ασφαλή καταφύγια - Νέο ρεκόρ για τον χρυσό
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ κλονίζουν τους επενδυτές - Αντιστέκεται το ΧΑ

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί ο FTSE 100
Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένουν στις αγορές

Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές της Ασίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο

Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία

Ξεπουλούν εξωτερικό χρέος οι Ιάπωνες - Το sell off των 20 δισ. δολ.
Η πτώσης των μετοχών της Wall Street πιθανώς προκάλεσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εκφορτώσουν αμερικανικά ομόλογα

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση