
Τη συμπλήρωση του άρθρου 93 του Ν. 4764/2020, με τις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας λογιστή – φοροτεχνικού ή θανάτου, ώστε σε αυτές να δίνεται η δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων των πελατών τους έως τέσσερις μήνες, προτείνει – με επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς – ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Η παράταση αυτή προτείνεται να χορηγείται ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος και μετά από πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
Η παρέμβαση αυτή του Προέδρου του ΟΕΕ προέκυψε από το γεγονός ότι ο Φορέας έχει γίνει δέκτης πολλών διαμαρτυριών, δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και δεν έχουν δοθεί διευκρινιστικές οδηγίες προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 93.
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης ήταν να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, που είχε εντοπισθεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν λογιστές – φοροτεχνικοί, που είχαν νοσήσει με COVID-19, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες τους, αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί. Επίσης, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα και στις περιπτώσεις θανάτων λογιστών – φοροτεχνικών, όπου έπρεπε από τους πελάτες τους να εξουσιοδοτηθεί άλλος λογιστής – φοροτεχνικός για την υποβολή των πάσης φύσεως δηλώσεων τους, μέσα σε επίσης ασφυκτικές προθεσμίες.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία και η πρόληψη του εργασιακού κινδύνου αποτελεί νομική και ηθική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας. Επειδή έχουμε ενημερωθεί και έχουμε δεχθεί αιτήματα από λογιστές – φοροτεχνικούς με σοβαρή ασθένεια για παρέμβαση του ΟΕΕ, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η νομοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, οι οποίοι βεβαιωμένα πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Με τη ρύθμιση αυτή, αποφεύγεται η επιβολή των προστίμων που καλείται τις περισσότερες φορές να πληρώσει ο λογιστής – φοροτεχνικός, του οποίου θίγεται η επαγγελματική αξιοπιστία και συνέπεια, παρά την αγωνία του να ξεπεράσει τον κίνδυνο λόγω της κατάστασης της υγείας του».


Latest News

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό

«Βουνό» τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ψίχουλα σε ρυθμίσεις - Ποιοι και πόσα χρωστάνε
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους οφειλέτες της εφορίας και τα χρέη τους καταγράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή

Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια για κατώτατο μισθό - Τι είπε ο Χατζηδάκης
Τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «νέες - σημαντικές πιστεύω - μειώσεις φόρων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί - Τα καθαρά ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι
Η εξειδίκευση των μέτρων από την υπουργό Εργασίας – Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό – Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές – Πόσο ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι – Κίνητρα για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

Ποιοι επαγγελματίες θα υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα - Οι αλλαγές
Τι προβλέπει το σχέδιο για τις δηλώσεις ΦΠΑ

Κόπηκαν 3.000 συντάξεις επειδή εργάζονταν στα κρυφά
Απαιτείται ρύθμιση ή εφάπαξ πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών – Ξεκινά η ηλεκτρονική δήλωση απασχόλησης που αυξάνει και τις συντάξιμες αποδοχές

Έφτασε ο νέος κατώτατος μισθός - Πως διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες
Στο ίδιο ποσό και το εισαγωγικό κλιμάκιο των δημοσίων υπαλλήλων - Τι αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο
![Κατώτατος μισθός: Πόσα θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος [πίνακες, παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ImgSrc-1-3-600x412.jpeg)
Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται [πίνακες]
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στόχος είναι το 2027 ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ μικτά και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ