
Οι ΗΠΑ και ένας μεγάλος συνασπισμός συμμάχων κατηγορούν την Κίνα ότι στρατολόγησε μισθοφόρους χάκερ για να εισβάλλει στα δίκτυα χιλιάδων οργανισμών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, αξιοποιώντας κενά ασφάλειας στο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Exchange.
Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της μεγάλης επίθεσης τον περασμένο Μάρτιο δείχνουν «με υψηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι επρόκειτο για κινεζική επιχείρηση, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, το NATO, η ΕΕ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.
Η κοινή ανακοίνωση, επισημαίνει το Reuters, έρχεται ένα μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη, όπου οι ηγέτες του NATO, της G7 και της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Κίνα δημιουργεί συστημικές προκλήσεις στο παγκόσμιο status quo.
Μπάιντεν: Ίσως δεν πραγματοποιεί τις επιθέσεις η Κίνα αλλά φιλοξενεί τους δράστες
Να σημειωθεί πάντως ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως κατανοεί ότι η Κίνα δεν πραγματοποιεί η ίδια τις κυβερνοεπιθέσεις αλλά ίσως φιλοξενεί στο εσωτερικό της τους δράστες των επιθέσεων.
Aπό τη μεριά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με ανακοίνωσή του κάλεσε την Κίνα να «λάβει μέτρα κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της».
«Η παραβίαση και η εκμετάλλευση του διακομιστή Microsoft Exchange υπονόμευαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αυτή η ανεύθυνη και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική απώλεια για τα κυβερνητικά μας ιδρύματα και τις ιδιωτικές εταιρείες μας, και έχει δείξει σημαντικές διαρροές και συστημικές επιπτώσεις για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά».
«Εντοπίσαμε επίσης κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο με σημαντικές επιπτώσεις που στοχεύουν κυβερνητικά όργανα και πολιτικούς οργανισμούς στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, καθώς και βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες» καταγγέλλει ο ύπατος εκπρόσωπος.
Αργότερα την Δευτέρα, ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FBI, η NSA και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας θα παρουσιάσουν περισσότερες από 50 τεχνικές που χρησιμοποιούν οι χάκερ του κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας.
Η περίπτωση της Νορβηγίας
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβερνοεπίθεση που εκδηλώθηκε κατά του συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του κοινοβουλίου της δρομολογήθηκε από την Κίνα, και κάλεσε τις αρχές να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα αποτροπής ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον.
«Ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο έπληξε τον πιο δημοκρατικό θεσμό μας», δήλωσε η Ινε Σορέιντε, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Η έρευνα που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αποκάλυψε ότι η επίθεση δρομολογήθηκε από την Κίνα και αρκετοί από τους συμμάχους της Νορβηγίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Microsoft, επιβεβαίωσαν επίσης αυτό το συμπέρασμα, πρόσθεσε η κα Σορέιντε.
Τέσσερα κενά ασφαλείας στο Εxchange
Η Microsoft ανακοίνωσε στις 2 Μαρτίου ότι η ομάδα χάκερ Hafnium που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση αξιοποίησε τέσσερα κενά ασφάλειας στο Exchange, λογισμικό που τρέχει σε διακομιστές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
Οι εισβολείς κατάφεραν να υποκλέψουν ολόκληρα γραμματοκιβώτια και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό που επιτρέπει την παραβίαση εσωτερικών δικτύων.
Ακόμα, η Δύση κατηγορεί την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τον εκβιασμό, την κρυφή εγκατάσταση λογισμικού που εξορύσσει κρυπτονομίσματα αλλά και ηλεκτρονικές κλοπές.
«Δεν αποκλείουμε περαιτέρω μέτρα για την απόδοση ευθυνών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» προειδοποιεί η ανακοίνωση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας.
Παραμένει ασαφές αν η κινεζική επιχείρηση σχετίζεται τη σαρωτική κυβερνοεπίθεση στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού διαχείρισης δικτύων SolarWinds, επίθεση που επέτρεψε στους χάκερ να εισβάλλουν στα δίκτυα αμερικανικών υπουργείων και εταιρειών, ανάμεσά τους και η Microsoft.
Η Microsoft είχε τότε παραδεχτεί ότι οι εισβολείς υπέκλεψαν τον πηγαίο κώδικα προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού Exchange.
H αμερικανική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τότε τη Ρωσία για την επίθεση.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι ευθύνεται για τις τελευταίες επιθέσεις.


Latest News

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στις 4 με 6 Απριλίου, η Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND
Ο στόχος είναι όχι απλά να καταναλώνουμε τεχνητή νοημοσύνη αλλά να παράγουμε τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

Ξεκινά η υλοποίηση του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στο Λαύριο
Την έναρξη υλοποίησης του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και του Κέντρου Δεδομένων Λαυρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ)

Νέα τακτική εκβιασμού ransomware - Προσωπικά δεδομένα στο dark web
Η Kaspersky ανακάλυψε ότι η ομάδα Fog Ransomware, έχει ξεκινήσει να δημοσιεύει κλεμμένα προσωπικά δεδομένα στο Dark Web

Στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ - Πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ΑΙ και τσιπ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δυνατότητες του Πεκίνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των τσιπ

Μπορεί να αποφύγει το πρόστιμο της ΕΕ η Apple;
Αναμένεται η απόφαση της ΕΕ για την Apple εν μέσω απειλών από τον Τραμπ για δασμούς σε χώρες που επιβάλλουν πρόστιμα σε αμερικανικές εταιρείες