
Το «ντόμινο effect» φοβούνται σε Σαντορίνη και Κέρκυρα σαν αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μύκονο. Η αγωνία για το πως θα κινηθεί η ζήτηση το επόμενο διάστημα είναι διάχυτη μεταξύ των ξενοδόχων στα δυο πολύ δημοφιλή νησιά, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα.
Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο έγιναν γνωστά σε όλο τον πλανήτη και η αγωνία είναι τώρα μήπως επηρεασθεί συνολικά ο ελληνικός τουρισμός καθώς «όταν κλείνει η Μύκονος είναι σαν να κλείνει η χώρα».
Πολύ περισσότερο αγωνιούν δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί όπως η Σαντορίνη και η Κέρκυρα.
Η Σαντορίνη φοβάται μήπως μειωθούν τα ποσοστά πληρότητας από το 90% που είναι τώρα, ενώ στην Κέρκυρα αγωνιούν καθώς εκκινούν από πιο χαμηλά και περιμένουν από σήμερα τους Βρετανούς για να αυξήσουν τις πληρότητες σε επίπεδα υψηλότερα του 60% που είναι στα πολυτελή 5στερα ή 30-40% που κυμαίνονται στα ξενοδοχεία λιγότερων αστερίων.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός τώρα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, ο οποίος διαπιστώνει ένα «πάγωμα» των κρατήσεων για το επόμενο διάστημα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μύκονο, αλλά κυρίως καταγράφει πολλά τηλέφωνα από πελάτες που ζητούν να πληροφορηθούν τι μέλει γενέσθαι, προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε τουρισμό και εστίαση ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπος Βούλγαρης προς το παρόν επιμένει στην εκστρατεία πειθούς προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του κλάδου.

Για να μην καταστραφεί η εικόνα των πληροτήτων που φτάνουν στο 90% για τον υπόλοιπο Ιούλιο και Αύγουστο στο νησί, ο κ. Ηλιόπουλος προτείνει ως προληπτικό μέτρο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού σε εστίαση και τουρισμό καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία-από την Σαντορίνη τουλάχιστον- στα 15 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στο νησί τα 14 ήταν από εργαζόμενους τον τουρισμό και επισιτισμό.
Επίσης συμπληρώνει όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιασθούν, θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος του rapid τεστ κάθε εβδομάδα καθώς δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται η επιχείρηση για το τεστ ενώ είναι επιλογή του εργαζόμενου είναι να παραμένει ανεμβολίαστος.
Διαβάστε επίσης: Ποια μέτρα εξετάζονται για τις ελλείψεις ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά
Πάντως ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι οι αρχές δεν θα προχωρήσουν στη Σαντορίνη σε μέτρα ανάλογα της Μυκόνου καθώς η κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική από την άποψη του συγχρωτισμού όπως στη Μύκονο
Ελπίδες από τους Βρετανούς
Η εικόνα στην Κέρκυρα, είναι λίγο διαφορετική από ότι στην Σαντορίνη ή την Μύκονο, καθώς το νησί είναι πολύ μεγαλύτερο και οι συνθήκες συγχρωτισμού λιγότερο έντονες.
Ωστόσο και στην Κέρκυρα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αν και σιγά σιγά τα νούμερα βελτιώνονται όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων του νησιού κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η Κέρκυρα έχει και μεγάλο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ενώ μας πληροφορεί ότι το ξενοδοχείο καραντίνας γέμισε κάποια στιγμή από κρούσματα νέων Ιταλών.
Αναφορικά με τις πληρότητες, όπως σημειώνει ο κ. Βούλγαρης αυτή την περίοδο στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων φτάνουν στο 60% ενώ στα λιγότερων αστεριών δεν ξεπερνά το 40%.
Ο ίδιος αποφεύγει εκτιμήσεις για το μέλλον καθώς όπως σημειώνει όλα είναι πολύ ρευστά λόγω της πανδημίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη ωστόσο στο νησί ελπίζει στην επιστροφή των Βρετανών από σήμερα αν και η πρώτη εικόνα δεν καλύπτει πλήρως τις προσδοκίες των ξενοδόχων.
Ο κ. Βούλγαρης είναι λογικό να είναι συγκρατημένος καθώς έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν δημοσιεύματα στη Μεγάλη Βρετανία που θέλουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναθεωρεί προς το χειρότερο και μάλιστα σύντομα την εκτίμηση της για τον επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, γεγονός που θα οδηγήσει στη λήψη νέων προστατευτικών μέτρων για όσους επιστρέφουν στην Αγγλία από την Ελλάδα.


Latest News

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ