Από το νέο κύμα πανδημίας και τις μεταλλάξεις απειλείται η τουριστική σεζόν η οποία ετοιμαζόταν να δώσει το «φιλί στη ζωής» στην ελληνική οικονομία.
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μύκονο οδήγησε στην επιβολή μιας σειράς μέτρων, που μπορεί να αποτελέσουν «μοντέλο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Κρήτη, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος και Κέρκυρα είναι μερικά νησιά που βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση από τους ειδικούς, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε παρόμοια κατάσταση με την Μύκονο.
Ακυρώσεις στη Μύκονο
Όταν ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί στη Μύκονο οι τουρίστες εγκαταλείπουν κατά κύματα το νησί για κάποιον άλλο κοσμικό προορισμό του εξωτερικού ή για τα κοντινά νησιά του Αιγαίου.
Μπροστά στο πλήγμα για την τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κατέθεσαν μια σειρά από αντίμετρα σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή τουριστική σεζόν, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 26 Ιουλίου.
Το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου – ΣΕΔΕΜ, ζητά να αναθεωρηθεί «η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο» τονίζοντας ότι «κάθε ώρα που περνά η ζημιά μεγαλώνει και πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη».
Μάλιστα προτείνουν στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα, όπως υποχρεωτική μάσκα παντού και ελέγχους, ενώ προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους τους με 150 ευρώ για να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο.
Όπως σχολίαζε κορυφαίος τουριστικός παράγοντας, στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχει όποιος βρίσκεται μέσα σε κινούμενη άμμο.
Μόλις προσπαθεί να κινηθεί, βουλιάζει περισσότερο. Έτσι και ο κλάδος μας, μόλις πάμε να αναθαρρήσουμε από κάτι έρχεται κάτι άλλο και μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
«Καμπάνες» από τους ειδικούς
Η επιδημιολογική κατάσταση, άλλωστε, στην οποία βρέθηκε και χθες στη χώρα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, όταν μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη του «μοντέλου Μυκόνου» σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη, δηλαδή στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά.
Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα στο «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων αρχών και εξετάζεται η λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων:
Να υπάρχει δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια.
«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της ΠΟΞ
Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα μέχρι κεραίας, κινδυνεύει να χαθεί η σεζόν.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι «το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «σνησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».
Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020, τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.
Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.
Latest News
«Πέταξε» η επιβατική κίνηση - Ποιο αεροδρόμιο αναδείχθηκε «πρωταθλητής» [πίνακες]
Εντυπωσιακά κινείται η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Σε Μύκονο και Κάρπαθο οι επόμενες «στάσεις» της Hilton - Το σχέδιο επέκτασης
Οι νέες συμφωνίες franchise σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Hilton για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή αγορά των resorts.
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν σε όλους πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της Αττικής
«Κλείδωσε» το ρεκόρ στον τουρισμό - Πόσοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο, πόσες ημέρες έμειναν [γραφήματα]
Ο τουρισμός συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Η ακρίβεια «πλήγωσε» Μύκονο και Σαντορίνη - Απώλειες για καταλύματα και εστίαση
Σαντορίνη και Μύκονος κατέγραψαν απώλειες στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Το mega project των 800 εκατ. του Μπορίσοφ στην Ελούντα – To deal με τον Ralph Lauren
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική επένδυση του Elounda Hills του επιχειρηματία – Η προπώληση κατοικιών και η συνεργασία με εταιρεία του Ralph Lauren
Πάνω από 100 επενδυτές ψάχνουν ξενοδοχεία στην Αθήνα - Πώς ενισχύεται ο τουρισμός
Ο τουρισμός ενισχύεται με νέα ξενοδοχεία απο Wyndham - Ενδιαφέρον απο Highgate για την ελληνική αγορά - Η αξία του τοπικού management
Πού θα επενδύσει σε νέα ξενοδοχεία ο όμιλος Μήτση - Τι «βαθμό» πήρε το 2023
Ο Όμιλος Μήτση συνεχίζει να αναπτύσσεται στον ελληνικό τουρισμό - Τι λέει ο CEO της εταιρείας, Κώστας Μήτσης