Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στην διάρκεια του 2ου τριμήνου του έτους συγκρινόμενη με αυτήν του 2020 ανήλθε στο 7,9%. Σε σχέση με το 18,3% του προηγούμενου τριμήνου το οποίο διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης, το ποσοστό αυτό φαντάζει φτωχό αλλά κινείται μέσα στους οικονομικούς στόχους της ηγεσίας της χώρας για ανάπτυξη ανώτερη του 6% εντός του 2021.
Παρά το γεγονός ότι όλες οι συνιστώσες του ΑΕΠ παρουσιάζουν ρυθμούς επιβράδυνσης συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, εν τούτοις ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις, την βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις σε πάγια και σε υποδομές.
Ιδιαίτερη έκπληξη προσέφερε η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των τιμών. Οι λιανικές πωλήσεις συγκεκριμένα σε ετήσια βάση κινήθηκαν ανοδικά με ρυθμό 12,1% από 12,4% το προηγούμενο τρίμηνο.
Μεταπανδημική κανονικότητα
Με την επιστροφή της μεταπανδημικής κανονικότητας η κατανάλωση των αναπτυγμένων χωρών αρχίζει να προσανατολίζεται, από τα αγαθά των οποίων μεγάλο μέρος εισάγεται από την Κίνα προς τις εγχώριες υπηρεσίες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν οι κινεζικές αρχές εστιάζουν πλέον στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης αλλά και της παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν περίπου το 85% του συνολικού εργατικού δυναμικού.
Να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με το τελευταίο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας δεν είναι πλέον στο επίκεντρο όσο η ισόρροπη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δηλαδή περισσότερο του τριτογενούς τομέα και η μετατόπιση από το πεδίο των περιουσιακών επενδύσεων στο πεδίο επενδύσεων στην μεταποίηση. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι μεταβολές του τριμήνου. Στις κατασκευές κατοικιών για παράδειγμα η αύξηση ήταν 9,8% το α τρίμηνο και 6% στο β τρίμηνο. Αντίστοιχα για τις επενδύσεις στην μεταποίηση η αύξηση κινήθηκε από το 13,5% στο 16,4%.
Η πρόσφατη μείωση του ποσοστού των απαιτούμενων αποθεματικών των τραπεζών (RRR) από 12,5% στο 12% δεν συνιστά κατά την γνώμη μας μία αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά αποτελεί μια εμφατική ένδειξη προτεραιότητας της κυβέρνησης στην σταθερότητα της ανάπτυξης και σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μακροοικονομικά στοιχεία του β’ τριμήνου.
Latest News
«Οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερη αρσενική ενέργεια» - Τι εννοεί ο Ζάκερμπεργκ
Ο Ζάκερμπεργκ της Meta εκφράζει τη λύπη του για την άνοδο των «πολιτιστικά στειρωμένων» εταιρειών και ζητά «λίγη επιθετικότητα»
Ο παράξενος λόγος που η Birkenstock κυνηγάει «μαϊμούδες»
Ο Γερμανός κατασκευαστής μοντέρνων υποδημάτων με βάση το φελλό κατέθεσε τρεις αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Τι συμβαίνει με τις start up της Silicon Valey - Ποιο project μπαίνει στο συρτάρι
Τεράστιες πρόσφατες συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για Databricks, SpaceX και OpenAI καθυστερούν περαιτέρω την ανάγκη για ντεμπούτο στο χρηματιστήριο
ΔΝΤ για Τραμπ : Η απρόβλεπτη πολιτική του αυξάνει το κόστος δανεισμού παγκοσμίως
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι οι απειλές του για τους δασμούς αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ