![Κυπριακό: Τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος με τις ανακοινώσεις για τα Βαρώσια-Κλειστή διαβούλευση του ΣΑ του ΟΗΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/ερντογαν1.jpg)
Στα χνάρια του Αττίλα βαδίζει απροκάλυπτα πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας να δημιουργήσει «νέα» τετελεσμένα στην Κύπρο για να μεθοδεύσει τη «λύση» των δύο κρατών.
Αναζητά διόδους αναγνώρισης του ψευδοκράτους
Οι ανακοινώσεις που έκαναν από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος με τον αχυράνθρωπό του Ερσίν Τατάρ για την αλλαγή του καθεστώτος τμήματος (3,5%) της πόλης Αμμοχώστου, στοχεύουν στην αναζήτηση διόδων που θα οδηγήσουν στην αναγνώριση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.
Ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει τα Βαρώσια, όπου Ελληνοκύπριοι διεκδικούν ιδιωτικές περιουσίες, προκειμένου να εμπλέξει πιο ενεργά την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» της Τουρκίας που εδρεύει στα Κατεχόμενα. Οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων για την διεκδίκηση αποζημιώσεων επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος ως επιχείρημα για την αναγνώριση της κρατικής οντότητας της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν σαφής στις παραληρηματικές και εμπρηστικές του δηλώσεις από τα Κατεχόμενα ως προς το μήνυμα που εξέπεμψε και δεν ήταν άλλο από το να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος όσοι θέλουν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους.
Ανυποχώρητος από τη λύση των δύο κρατών
«Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση δύο κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών» διεμήνυσε ο Ερντογάν εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του και την αποφασιστικότητά του να τις προωθήσει με κάθε τρόπο, μέσο και κόστος.
Εκτός πλαισίου ΟΗΕ
Είναι πλέον σαφές ότι η Άγκυρα επιλέγει αυτό το καλοκαίρι να μετατοπίσει στο χώρο της Κύπρου το επίκεντρο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ναυάγιο των άτυπων συνομιλιών της Γενεύης λίγους μήνες πριν μόνο τυχαίο δεν ήταν. Και σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και τα όσα εκτυλίχθηκαν το τελευταίο 48ωρο έχουν επιβαρύνει επικίνδυνα, στο βαθμό που δεν έχουν τινάξει στον αέρα, την οποιαδήποτε προοπτική συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.
Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να βγει εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, παραβιάζοντας συστηματικά κάθε απόφαση μέχρι σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, είτε για το πλαίσιο της λύσης (διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία), είτε άλλες «επιμέρους» αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως πχ για τα Βαρώσια.
Τα όσα εκτυλίχθηκαν πάντως τις τελευταίες ώρες στα Κατεχόμενα με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και μάλιστα ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο έχουν σημάνει συναγερμό σε Λευκωσία, Αθήνα αλλά και στη διεθνή κοινότητα.
Καταδικάζουν ΕΕ και ΗΠΑ
Μάλιστα αύριο θα υπάρχει «κλειστή διαβούλευση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών του Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες προχώρησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
Εκτός της ΕΕ, όπου τόσο μέσω του κ. Μπορέλ όσο και μέσω της Κομισιόν καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις και ζήτησε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια ηχηρό είναι και το χαστούκι για την Άγκυρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σειρά αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζουν ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να σχολιάζει ότι «η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση (σ.σ. του Κυπριακού)».
Στήριξη από Ρωσία
Την προσήλωση της Ρωσίας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Βαθιά ανησυχία» της Βρετανίας
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.
Διπλωματικές απαντήσεις προετοιμάζει η Κύπρος
Στην Κύπρο συγκαλείται αύριο το πρωί στις 11 το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει μέτρα στον απόηχο των ανακοινώσεων Ερντογάν από τα Κατεχόμενα.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ αποστέλει και ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Συντονισμός
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν στον απόηχο των εξαγγελιών Ερντογάν, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στο Ισραήλ και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σ. Ιωάννου.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο
![«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_botilia_EXO3-600x352.png)
«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]
Στα αζήτητα από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα προτάσεις για οδικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό της Αθήνας – Αργούν νέα λεωφορεία, βαγόνια και Γραμμή 4 του Μετρό
![Κωνσταντίνος Τασούλας: Εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήψους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/TASOUL-600x400.jpeg)
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο