
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 αναμένεται να οδηγήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που πυροδότησαν την κλιματική αλλαγή σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών, προειδοποιεί με έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι.
«Εκτιμούμε ότι η πλήρης και άμεση εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών CO2 σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, με συνέχιση της αύξησης και στο επόμενο διάστημα», αναφέρει ο ΙΕΑ.
Οι δαπάνες για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια που προγραμματίζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προσθέτουν έως και 380 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών τους πόρων για την τόνωση της οικονομίας τους ως απάντηση στην πανδημία, όπως εκτιμούν στον ΙΕΑ.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 σε σχέση με αυτό που θα απαιτούνταν για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.
«(Οι χώρες) πρέπει, στη συνέχεια, να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προωθώντας επενδύσεις καθαρής ενέργειας και ανάπτυξη σε πολύ μεγαλύτερα ύψη πέρα από την περίοδο ανάκαμψης, προκειμένου να μετατοπίσουμε τον κόσμο σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ένας στόχος πολύ δύσκολος να επιτευχθεί που όμως παραμένει εφικτός – εάν ενεργήσουμε τώρα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπίρολ.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική