Tη συνέχιση του Ελληνογερμανικού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας αναφορικά με την προώθηση κοινών προγραμμάτων συμφώνησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας και ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας κ. Τόμας Ράχελ.
Για το σκοπό αυτό υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα, παρουσία και του Γερμανού Πρέσβη κ. Έρνστ Ράιχελ, κοινή δήλωση προθέσεως. Ως θέματα για τη μελλοντική συνεργασία ορίστηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επιστήμες υλικών– ιδιαιτέρως για εφαρμογές που άπτονται των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
H συγκεκριμένη δήλωση προθέσεως συμπεριλαμβάνεται και στην Ελληνογερμανική συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας υλικών στο πλαίσιο της ΕΕ με βάση την οποία ενισχύονται ευρωπαίοι εταίροι στην έρευνα των βασικών επιστημών υλικών, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών ή στις διαδικασίες παραγωγής, με έμφαση στην έρευνα εξέλιξης μπαταριών.
Ένα σημαντικό στοιχείο του νέου προγράμματος θα είναι η μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, όπως συνέβη και στην τελευταία έκδοσή του. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021 με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF) ένα ψηφιακό εργαστήριο (workshop), που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Fraunhofer Center for International Management and Knowledge Economics».
Στόχος του ήταν οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στα προαναφερθέντα προγράμματα να υποστηριχθούν στις δράσεις μεταφοράς έρευνας και τεχνολογίας και να προαχθεί η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις στρατηγικές που ακολουθούν σε θέματα καινοτομίας.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:
«Η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας. Οι συνεργασίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στην επιστημονική, την ερευνητική κοινότητα αλλά και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Με την σημερινή Δήλωση, οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους για την από κοινού χρηματοδότηση και υλοποίηση του επόμενου (3ου) κύκλου Προγράμματος Διμερούς Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας, στο πρότυπο της τρέχουσας επιτυχημένης δράσης, με το μοντέλο 2+2, και έργα που υλοποιούνται από εταιρικά σχήματα που αποτελούνται από έναν ερευνητικό φορέα και μία επιχείρηση από κάθε χώρα. Διευρύνουμε το φάσμα της συνεργασίας μας σε τομείς αιχμής, στην Έρευνα, την Καινοτομία και στην ενίσχυση της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της εποχής μας.»
Με αφορμή την υπογραφή της δήλωσης προθέσεως, ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός κ. Τόμας Ράχελ επεσήμανε:
«Από τα δύο πρώτα προγράμματα φάνηκε ότι το κοινό μας πρόγραμμα έρευνας ενισχύει τη διακρατική ελληνογερμανική συνεργασία κορυφαίων εταίρων από τον χώρο των επιστημών και της οικονομίας. Αποτελεί πρότυπο διμερούς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών. Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως που με τη λήξη των τρεχόντων προγραμμάτων μπορούμε να ανακοινώσουμε την έναρξη του τρίτου κύκλου».
Ιστορικό
Στο πλαίσιο του διμερούς μνημονίου συνεργασίας, που είχε συναφθεί μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και της γερμανίδας Καγκελαρίου στις 5 Μαρτίου 2010 για την ελληνογερμανική συνεργασία, υλοποιήθηκε από το 2013 κι έπειτα το πρώτο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας. Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση κοινών προγραμμάτων στους τομείς της έρευνας για την υγεία, της βιοοικονομίας, της ενέργειας, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (με επίκεντρο την οικονομική και δημοσιονομική κρίση), της έρευνας σχετικά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς και σχετικά με υπηρεσίες/εφαρμογές ΤΠΕ, της νανοτεχνολογίας και της φωτονικής.
Στο δεύτερο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, που υλοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2016, υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή 24 προγράμματα στους τομείς της υγείας, βιοοικονομίας, ενέργειας, του πολιτισμού και του τουρισμού, της έρευνας υλικών και των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής.
Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η συμμετοχή και η ένταξη νέων επιστημόνων σε διεθνή προγράμματα, η διασύνδεση των προγραμμάτων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ οικονομίας και επιστήμης. Προκειμένου τα αποτελέσματα της έρευνας να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό στην πράξη, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) υποστηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας προς την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 11 έως 13 Ιουνίου 2019 ένα πρώτο εργαστήριο (workshop), με σκοπό να ενισχυθούν οι τομείς εκείνοι των υποστηριζόμενων προγραμμάτων, που αφορούσαν τη μεταφορά και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Η συνέχεια του workshop πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021 ως ψηφιακή εκδήλωση.
Latest News
Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»
«Πρεμιέρα» από από αύριο στις εκπτώσεις - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Χειμερινές εκπτώσεις: Τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ στο δίμηνο βλέπει ο εμπορικός κόσμος
«Ανοιχτή πληγή» το εμπορικό έλλειμμα - Το καμπανάκι της Κομισιόν
Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και των απειλών Τραμπ για επιβολή δασμών
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών