
Ακόμη και αν η μετάλλαξη Δέλτα δεν εκτροχιάσει την ανάκαμψη των οικονομιών, γίνεται όλο και ποιο ξεκάθαρο ότι πιθανότατα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μακροπρόθεσμα με το κορωνοϊό, εκτίμησε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες υπενθυμίζουν ότι η πορεία προς την κανονικότητα είναι απίθανο να είναι ομαλή και ότι διαφορετικές χώρες θα προχωρήσουν με διαφορετικές ταχύτητες.
Πάντως, οι οικονομίες της αγοράς, είναι, όπως αναφέρει, ευπροσάρμοστες και έτσι, οι περισσότερες θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της μακροπρόθεσμης παρουσίας του κορωνοϊού, ώστε τελικά, η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην τάση που προϋπήρχε της πανδημίας.
Αν και δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς με βεβαιότητα το πόσο μεγάλη απειλή συνιστά η μετάλλαξη Δέλτα, εντούτοις, όπως εκτιμά, οι πιθανότητες οι κυβερνήσεις να απαντήσουν δυναμικά σε ένα νέο κύμα με την επιβολή ισχυρών περιοριστικών μέτρων, ικανών να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη είναι περιορισμένες. Τα υψηλά ποσοστά των εμβολιασμών, αποτελούν πάντως το κλειδί για να μην παρθούν μέτρα, δηλαδή στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με έναν αγώνα ταχύτητας μεταξύ των εμβολίων και της μετάλλαξης Δέλτα.
Αυτό είναι πιθανό να λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χώρες. Οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν σε επίπεδα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να επιβάλουν σημαντικούς νέους περιορισμούς που να θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Ωστόσο, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενδέχεται να υποφέρουν εάν η ευρωπαϊκή περίοδος διακοπών διαταραχθεί από διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτίμησε ο Shearing.
Η κύρια απειλή πάντως προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά και η ανάπτυξη προχωρά πιο αργά. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Αφρική και τμήματα της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Moody’s: Τρία σενάρια για την ανάπτυξη της Ελλάδας
Στο παραπάνω πλαίσιο, και καθώς μετά από ένα μπαράζ αναθεωρήσεων από τους διεθνείς οίκους του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας που εκτείνονται από 4,1% έως 6,6% για το 2021, ενδιαφέρoν έχουν και τα σενάρια για την ελληνική οικονομία της Moody’s: Στο βασικό της σενάριο, αναμένει πως ως τα μέσα του 2022, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Όπως αναφέρει σε μία ανάλυση της για τις οικονομίες της ευρωζώνης, η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερες αντοχές στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ υπήρξε και προς τα κάτω αναθεώρηση της ύφεσης του 2020, στο 7,8%.
Έτσι, στο βασικό της σενάριο, αναμένει πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 4,8% το 2021 και στο 3,7% το 2022. Από την άλλη πλευρά, αν οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού είναι ισχυρές η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα ακόμη και στα τέλη του 2021, ενώ στο καλό αυτό σενάριο, η ανάπτυξη του 2021 θα κυμανθεί στο 5,5% για να αυξηθεί στο 6,9% το 2022. Στο τρίτο και δυσμενές σενάριο πάντως, ο τουρισμός δεν ανακάμψει ούτε και το 2022, καθιστώντας αδύνατη την επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2024. Στο σενάριο αυτό το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 3,4% το 2021, με την οικονομία να επιστρέφει σε ήπια ύφεση (-0,7% ) το 2022.


Latest News

Μειώσεις σε φόρους και εισφορές επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος
Πλαφόν 3% στην ετήσια αύξηση των εμπορικών μισθώσεων, ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου στην ΕΣΕΕ

Παραμένει θετική για την Ελλάδα η JP Morgan... με έναν αστερίσκο
Η JP Morgan δηλώνει Overweight για την ελληνική αγορά και την εντάσσει στην «10άδα» των προτιμήσεών της
![Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akinita1-e1727899707686-600x401.jpg)
Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]
Τι αποκαλύπτει έκθεση της Resolut Cepal Greece για το Σπίτι μου 2 - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Ανοίγει τις πύλες του στις 9 Απριλίου το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025, η ιστορική πόλη των Δελφών θα υποδεχτεί προσωπικότητες υψηλού επιπέδου από όλον τον κόσμο

Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Φεβρουάριο
Το περιθώριο επιτοκίου των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,64%

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)