Ακόμη και αν η μετάλλαξη Δέλτα δεν εκτροχιάσει την ανάκαμψη των οικονομιών, γίνεται όλο και ποιο ξεκάθαρο ότι πιθανότατα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μακροπρόθεσμα με το κορωνοϊό, εκτίμησε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες υπενθυμίζουν ότι η πορεία προς την κανονικότητα είναι απίθανο να είναι ομαλή και ότι διαφορετικές χώρες θα προχωρήσουν με διαφορετικές ταχύτητες.
Πάντως, οι οικονομίες της αγοράς, είναι, όπως αναφέρει, ευπροσάρμοστες και έτσι, οι περισσότερες θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της μακροπρόθεσμης παρουσίας του κορωνοϊού, ώστε τελικά, η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην τάση που προϋπήρχε της πανδημίας.
Αν και δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς με βεβαιότητα το πόσο μεγάλη απειλή συνιστά η μετάλλαξη Δέλτα, εντούτοις, όπως εκτιμά, οι πιθανότητες οι κυβερνήσεις να απαντήσουν δυναμικά σε ένα νέο κύμα με την επιβολή ισχυρών περιοριστικών μέτρων, ικανών να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη είναι περιορισμένες. Τα υψηλά ποσοστά των εμβολιασμών, αποτελούν πάντως το κλειδί για να μην παρθούν μέτρα, δηλαδή στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με έναν αγώνα ταχύτητας μεταξύ των εμβολίων και της μετάλλαξης Δέλτα.
Αυτό είναι πιθανό να λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χώρες. Οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν σε επίπεδα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να επιβάλουν σημαντικούς νέους περιορισμούς που να θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Ωστόσο, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενδέχεται να υποφέρουν εάν η ευρωπαϊκή περίοδος διακοπών διαταραχθεί από διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτίμησε ο Shearing.
Η κύρια απειλή πάντως προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά και η ανάπτυξη προχωρά πιο αργά. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Αφρική και τμήματα της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Moody’s: Τρία σενάρια για την ανάπτυξη της Ελλάδας
Στο παραπάνω πλαίσιο, και καθώς μετά από ένα μπαράζ αναθεωρήσεων από τους διεθνείς οίκους του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας που εκτείνονται από 4,1% έως 6,6% για το 2021, ενδιαφέρoν έχουν και τα σενάρια για την ελληνική οικονομία της Moody’s: Στο βασικό της σενάριο, αναμένει πως ως τα μέσα του 2022, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Όπως αναφέρει σε μία ανάλυση της για τις οικονομίες της ευρωζώνης, η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερες αντοχές στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ υπήρξε και προς τα κάτω αναθεώρηση της ύφεσης του 2020, στο 7,8%.
Έτσι, στο βασικό της σενάριο, αναμένει πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 4,8% το 2021 και στο 3,7% το 2022. Από την άλλη πλευρά, αν οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού είναι ισχυρές η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα ακόμη και στα τέλη του 2021, ενώ στο καλό αυτό σενάριο, η ανάπτυξη του 2021 θα κυμανθεί στο 5,5% για να αυξηθεί στο 6,9% το 2022. Στο τρίτο και δυσμενές σενάριο πάντως, ο τουρισμός δεν ανακάμψει ούτε και το 2022, καθιστώντας αδύνατη την επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2024. Στο σενάριο αυτό το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 3,4% το 2021, με την οικονομία να επιστρέφει σε ήπια ύφεση (-0,7% ) το 2022.
Latest News
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας