Ακόμη και αν η μετάλλαξη Δέλτα δεν εκτροχιάσει την ανάκαμψη των οικονομιών, γίνεται όλο και ποιο ξεκάθαρο ότι πιθανότατα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μακροπρόθεσμα με το κορωνοϊό, εκτίμησε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες υπενθυμίζουν ότι η πορεία προς την κανονικότητα είναι απίθανο να είναι ομαλή και ότι διαφορετικές χώρες θα προχωρήσουν με διαφορετικές ταχύτητες.

Πάντως, οι οικονομίες της αγοράς, είναι, όπως αναφέρει, ευπροσάρμοστες και έτσι, οι περισσότερες θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της μακροπρόθεσμης παρουσίας του κορωνοϊού, ώστε τελικά, η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην τάση που προϋπήρχε της πανδημίας.

Αν και δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς με βεβαιότητα το πόσο μεγάλη απειλή συνιστά η μετάλλαξη Δέλτα, εντούτοις, όπως εκτιμά, οι πιθανότητες οι κυβερνήσεις να απαντήσουν δυναμικά σε ένα νέο κύμα με την επιβολή ισχυρών περιοριστικών μέτρων, ικανών να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη είναι περιορισμένες. Τα υψηλά ποσοστά των εμβολιασμών, αποτελούν πάντως το κλειδί για να μην παρθούν μέτρα, δηλαδή στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με έναν αγώνα ταχύτητας μεταξύ των εμβολίων και της μετάλλαξης Δέλτα.

Αυτό είναι πιθανό να λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χώρες. Οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν σε επίπεδα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να επιβάλουν σημαντικούς νέους περιορισμούς που να θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Ωστόσο, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενδέχεται να υποφέρουν εάν η ευρωπαϊκή περίοδος διακοπών διαταραχθεί από διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτίμησε ο Shearing.

Η κύρια απειλή πάντως προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά και η ανάπτυξη προχωρά πιο αργά. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Αφρική και τμήματα της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Moody’s: Τρία σενάρια για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Στο παραπάνω πλαίσιο, και καθώς μετά από ένα μπαράζ αναθεωρήσεων από τους διεθνείς οίκους του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας που εκτείνονται από 4,1% έως 6,6% για το 2021, ενδιαφέρoν έχουν και τα σενάρια για την ελληνική οικονομία της Moody’s: Στο βασικό της σενάριο, αναμένει πως ως τα μέσα του 2022, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Όπως αναφέρει σε μία ανάλυση της για τις οικονομίες της ευρωζώνης, η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερες αντοχές στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ υπήρξε και προς τα κάτω αναθεώρηση της ύφεσης του 2020, στο 7,8%.

Έτσι, στο βασικό της σενάριο, αναμένει πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 4,8% το 2021 και στο 3,7% το 2022. Από την άλλη πλευρά, αν οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού είναι ισχυρές η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα ακόμη και στα τέλη του 2021, ενώ στο καλό αυτό σενάριο, η ανάπτυξη του 2021 θα κυμανθεί στο 5,5% για να αυξηθεί στο 6,9% το 2022. Στο τρίτο και δυσμενές σενάριο πάντως, ο τουρισμός δεν ανακάμψει ούτε και το 2022, καθιστώντας αδύνατη την επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2024. Στο σενάριο αυτό το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 3,4% το 2021, με την οικονομία να επιστρέφει σε ήπια ύφεση (-0,7% ) το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας