Στα 320 δισ. δολ. εκτιμάται η αγορά βιολογικών παραγόντων διεθνώς για το 2020 και αποτελεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς από πλευράς κόστους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των φαρμάκων αυτών στην πενταετία υπολογίζεται σε 9,5%. Μόνο το 2020, πάνω από το 55% της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης (επί ονομαστικών τιμών, χωρίς rebate και άλλου είδους εκπτώσεων) αποδίδεται στους καινοτόμους βιολογικούς παράγοντες.
Στην Ευρώπη, τα βιολογικά μόρια αποτελούν το 40% της συνολικής αγοράς φαρμάκων για το 2020. Το ποσοστό αυτό είναι διαφορετικό σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και κυμαίνεται από 15-41%. Τα νέα βιολογικά σκευάσματα αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια ως το 2025 θα αυξάνονται ετησίως με ρυθμούς 27 νέων φαρμάκων κατ΄ έτος, έναντι 13 νέων βιολογικών σκευασμάτων που εγκρίνονταν κάθε χρόνο στη διάρκεια των ετών 2014-2018.
Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, η ταχεία αύξηση των βιολογικών παραγόντων για νέες θεραπείες, απαιτεί την ενίσχυση των συστημάτων υγείας διεθνώς, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, επισημαίνει η εταιρεία μελετών IQVIA σε έκθεσή της για τον κλάδο των βιο – ομοειδών φαρμάκων στην οποία κάνει λόγο για «βιωσιμότητα βιο-ομοειδών»
Σύμφωνα με την έκθεση, η είσοδος βιο-ομοειδών φαρμάκων στην αγορά ενισχύει την ανταγωνιστικότητα σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, οδηγώντας σε μείωση τιμών, δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού ασθενών να λάβουν βιολογικές θεραπείες και μάλιστα νωρίτερα εξαιτίας του μειωμένου κόστους, εξοικονόμηση πόρων για πρόσθετες υπηρεσίες υγείας και δυνατότητα επανεπένδυσης σε μελλοντικές καινοτόμες θεραπείες.
Τα βιολογικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη σε μια σειρά θεραπευτικές κατηγορίες και τώρα επεκτείνονται και σε παραδοσιακές κατηγορίες όπως αυτές των λοιμώξεων, της καρδιακής ανεπάρκειας, της ημικρανίας, του πόνου και του αναπνευστικού συστήματος.
Απώλεια πατέντας
Οι εξοικονομήσεις από τα βιο-ομοειδή δεν αναμένεται να φανούν άμεσα στην Ευρώπη, όμως, η εικόνα αναμένεται να αλλάξει δραστικά από το 2024 και μετά, όπου μέχρι το 2029 αναμένεται να χάσουν την προστασία της πατέντας τους περίπου 100 βιολογικά φάρμακα με πρόβλεψη πωλήσεων τη χρονιά της λήξης της προστασίας, της τάξης των 40 δισ. δολ. και πλέον. Ήδη τρεις σημαντικοί βιολογικοί παράγοντες έχουν χάσει την προστασία, άλλοι δύο αναμένεται να την χάσουν σύντομα, ενώ ακολουθούν και επιπλέον 14, στην πλειοψηφία τους φάρμακα για ορφανές παθήσεις.
Διεθνώς ως το 2025, θα χάσουν την προστασία της πατέντας τους βιολογικοί παράγοντες αξίας 112 δισ. δολ.. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2018.
Σήμερα στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 79 βιο-ομοειδή φάρμακα και αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς από πλευράς αξιών, όμως ο ρόλος τους θεωρείται σημαντικός καθώς εισάγουν τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, τα βιο-ομοειδή αποτελούν το 14% της αγοράς όπου οι ασθενείς έχουν δυνατότητα πρόσβασης, όμως σύμφωνα με την έκθεση, η παρουσία τους στην αγορά επηρεάζει και το υπόλοιπο 86% ακριβώς εξαιτίας του ανταγωνισμού.
Πρόσβαση
Επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ διαθεσιμότητας των βιο-ομοειδών και της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά, η έκθεση τονίζει ότι ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς σε βιο-ομοειδή, λίγο έχει να κάνει με την πρόσβαση των ασθενών σε βιολογικές θεραπείες. Σε δεδομένες χρονικές στιγμές όπου η πρόσβαση έχει αυξηθεί σημαντικά, η εκκίνηση είναι από χαμηλό σημείο έναρξης, όπου οι χώρες έχουν περιορισμένη χρήση του συγκεκριμένου βιολογικού παράγοντα στην κλινική πρακτική και παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Οι παράγοντες βιωσιμότητας
Στα κριτήρια που προσδιορίζουν τη βιωσιμότητα ενός συστήματος υγείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνονται παράμετροι που σχετίζονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο, τον ανταγωνισμό και τα κίνητρα χρήσης τους. Συγκεκριμένα, στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται:
- η πρόσβαση στους βιολογικούς παράγοντες με σημαντική αύξηση της χρήσης τους τουλάχιστον κατά 25% από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα βιο-ομοειδή,
- η έγκαιρη πρόσβαση σε βιο-ομοειδή μετά την έγκριση
- η σύσταση για χρήση βιο-ομοειδών
- η δυνατότητα αλλαγής από τη χρήση του αρχικού βιολογικού παράγοντα στο βιο-ομοειδές φάρμακο, με συνταγογράφηση από τον γιατρό και απαγόρευση της αυτόματης αλλαγής στο φαρμακείο
- το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού με πολλαπλούς συμμετέχοντες,
- η διαμόρφωση τιμών προσδιοριζόμενη από τον ανταγωνισμό και μόνο
- η εφαρμογή συστήματος προμηθειών που ενισχύει τον ανταγωνισμό και τη διαθεσιμότητα στην αγορά,
- η διασφάλιση πλεονεκτημάτων στους ασθενείς ώστε να ενθαρρύνονται στη χρήση βιο-ομοειδών,
- η διασφάλιση κινήτρων στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στους γιατρούς που συνταγογραφούν τα βιο- ομοειδή, και
- η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα χρήσης βιο-ομοειδών και βιώσιμων πρακτικών σε όλους τους εμπλεκόμενους με το σύστημα υγείας από τους φορείς μέχρι τις ομάδες ασθενών.
Latest News
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία
Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Νέα εξαγγελία Μαρινάκη για παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας – Νομοθετική πρόταση φέρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ο ρόλος funds και ιδιωτικών νοσοκομείων που αποκάλυψε ο ΟΤ, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση