
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες γάλλων δημοσιογράφων ότι έπεσαν θύματα του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus που βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από την Washington Post, τον Guardian και ακόμα 15 μέσα αποκάλυψε «ευρεία κατάχρηση» του εργαλείου Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO, σχεδιασμένο να παραβιάζει συσκευές Android και iPhone.
Το λογισμικό υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξάρθρωση εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, στην πραγματικότητα όμως αξιοποιείται και από κυβερνήσεις για κατασκοπεία εις βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη Δευτέρα, ο γαλλικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου χρησιμοποίησαν το Pegasus για να παρακολουθούν τα κινητά δύο δημοσιογράφων του.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Mediapart για διερεύνηση της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι το Μαρόκο απέρριψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες και ψευδείς».
50.000 τηλεφωνικοί αριθμοί
Τα ΜΜΕ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο ανέφεραν ότι η Διεθνής Αμνηστία και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός Forbidden Stories, με έδρα το Παρίσι, τους παρέδωσαν μια λίστα με 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν βάλει στο στόχαστρο πελάτες της NSO από το 2016.
Η λίστα περιλαμβάνει 189 δημοσιογράφους μεγάλων μέσων, 85 ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, 65 στελέχη επιχειρήσεων και πάνω από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το λογισμικό Pegasus βρέθηκε πάντως μόνο σε 37 συσκευές που εξετάστηκαν σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της NSO Group Σάλεβ Χούλιο δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Τελ Αβίβ ότι η επίμαχη λίστα δεν συνδέεται με την εταιρεία του.
Επέμεινε δε ότι τα προϊόντα της εταιρείας προορίζονται αποκλειστικά για κυβερνήσεις που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η NSO, είπε, έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με 45 χώρες, ενώ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με 90.
«Πιστεύω ότι τελικά το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια με απόφαση που μας δικαιώνει» είπε. «Θα καταθέσουμε μήνυση για δυσφήμιση, δεν έχουμε άλλη επιλογή».


Latest News

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Σημεία ζωής σε άλλο πλανήτη; Πολλοί αστρονόμοι αμφιβάλλουν
Αέρια που υποτίθεται ότι παράγονται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς ανιχνεύτηκαν στιν πλανήτη K2-18b. Ή μήπως όχι;

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Η SpaceX του Μασκ κοντά στο να αναλάβει την κατασκευή της πυραυλικής ασπίδας Golden Dome του Τραμπ
Η SpaceX έχει προτείνει να καθιερώσει τον ρόλο της στο «Golden Dome» ως «συνδρομητική υπηρεσία»

Τέλος στις κριτικές και βαθμολογήσεις για σχολεία στο Google maps
Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως

Η Nvidia κράτησε στο... σκοτάδι τους Κινέζους πελάτες της - Τι αποκαλύπτει το Reuters
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Nvidia ενώ γνώριζε τους νέους περιορισμούς εξαγωγών της Ουάσιγκτον δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους Κινέζους πελάτες της

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις