
Αν και οι αγορές βρίσκονται σε αναζήτηση ισορροπίας, καθώς παρατηρείται έντονη ενίσχυση της μεταβλητότητας και τάση περιορισμού της ανάληψης κινδύνου, απόρροια της ανησυχίας ότι η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού θα επηρεάσει την ανάκαμψη των οικονομιών, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι οι κυβερνήσεις δεν θα επιβάλουν ξανά γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, με τις προοπτικές για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.
Δύο μερικώς αντικρουόμενες απόψεις
Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο μερικώς αντικρουόμενες απόψεις: Η πρώτη είναι της Capital Economics, η οποία αναμένει πως πρόσφατη διόρθωση – απόρροια της μετάλλαξης Δέλτα και της επανεκτίμησης των επενδυτών αναφορικά με το αποκαλούμενο «reflation trade», δηλαδή των επενδυτικών θέσεων που πόνταραν στην ανάκαμψη των οικονομιών και την αύξηση του πληθωρισμού-, θα εξασθενίσει και οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα.
Όπως εκτιμά εξάλλου, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δεν θα αποτελέσει μία σημαντική απειλή για την ανάκαμψη των οικονομιών, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ και η Fed αναμένεται να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά την σταδιακή επιστροφή στην νομισματική σύσφιγξη.
Ετσι, οι αγορές μπορεί να μην δώσουν πλέον μεσοπρόθεσμα μεγάλα κέρδη, εντούτοις μία σημαντική διόρθωση μοιάζει απίθανη. Ιστορικά εξάλλου, οι μεγάλες απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές λαμβάνουν χώρα πριν από μία ύφεση, ενώ σήμερα ο κόσμος μόλις βγήκε από αυτήν.
«Ψυχραιμία και υπομονή»
Από την πλευρά τους αναλυτές της Goldman Sachs, σημειώνουν πως, αν και είναι υπέρ των αγορών σε περιόδους μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων, αυτή τη φορά φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για την Covid αυξάνονται ταχύτατα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται και η έκδοση μετοχών.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά πως δεν υπάρχει ανάγκη για κινήσεις πανικού, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υπομονετικοί με τις αγορές μετοχών το επόμενο διάστημα.
Τα κυκλικά πρότυπα
Οι οικονομίες και οι αγορές τείνουν να ακολουθούν κυκλικά πρότυπα, πρότυπα που καθορίζουν και τις τελικές αποδόσεις, σημείωσε από την πλευρά της η Morgan Stanley. Ο κύκλος του 1992-2000 τελείωσε με την έκρηξη μιας τεράστιας φούσκας μετοχών, εκτεταμένης λογιστικής απάτης και ανείπωτης τραγωδίας.
Ο κύκλος του 2003-2007 έληξε με τη μεγαλύτερη τραπεζική και στεγαστική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Αυτός ο κύκλος είναι ασυνήθιστος, απόρροια και της ταχύτητας της ύφεσης. Η ανάκαμψη δείχνει βιώσιμη, ενώ το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί πιο ισχυρή αλλά και μικρότερης διάρκειας.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο