![Σταϊκούρας: Το 50% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/forologia-2.jpg)
To 50% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά ενώ ένα ακόμη ποσοστό, αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, θα λάβει επιστροφή φόρου. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.
Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και όπως δείχνουν τα στοιχεία οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερο φόρο συγκριτικά με πέρυσι, δήλωσε ο υπουργός αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις φοροελαφρύνσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα προανήγγειλε και νέες μειώσεις φόρων όταν προκύψει δημοσιονομικός χώρος. Τότε, όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει αφενός στη μονιμοποίηση της κατάργησης που ισχύει για την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα το 2020 και το 2021 και των μειωμένων εισφορών, αφετέρου στη μείωση και άλλων φόρων.
Μέτρα στήριξης
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες εξαιτίας μιας σειράς μέτρων στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση θα δοθούν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ενισχύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα Γέφυρα που καλύπτει δόσεις πληττόμενων δανειοληπτών, την επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών (για την οποία σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η σχετική απόφαση), τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση τον τουρισμό, τους παιδότοπους κτλ
Αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες ακινήτων σημείωσε ότι έως τώρα έχουν δοθεί με τη μορφή αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια 651 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως είπε και ο ίδιος, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε πέρας με τις περισσότερες, όπως συμπλήρωσε, περιπτώσεις καθυστερήσεων να οφείλονται σε παραλείψεις και λάθη των δικαιούχων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 10.000 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους προκειμένου να πληρωθούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα αφορά στα συμβόλαια των ενοικίων. Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αυτά.
Επιπτώσεις μετάλλαξης Δ
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι οι φετινές επιδόσεις θα είναι καλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε, παραμένει στην πρόβλεψή της για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,6% φέτος, παρότι διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες μιλούν για υψηλότερους ρυθμούς που υπερβαίνουν το 4% και φθάνουν έως το 6%. Και αυτό, λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος επικαλούμενος στοιχεία σχετικά με την πορεία του τουρισμού τα οποία οδηγούν σε εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων ότι τα έσοδα από τον τομέα αυτό φέτος ενδεχομένως να αγγίξουν το 60% του 2019 έναντι 45% που είναι ο στόχος που έχει τεθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το 45% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Ανάλογες θετικές εξελίξεις, είπε ο υπουργός, σημειώνονται στη βιομηχανική παραγωγή αλλά και στο μέτωπο των καταθέσεων που έχουν αυξηθεί κατά 33 δισ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, ανέφερε ότι το πολιτικό σύστημα ασκεί πιέσεις ώστε το τραπεζικό σύστημα να επαναξιολογήσει τη στάση του σε ό,τι αφορά τον όγκο των χρηματοδοτήσεων και το κόστος της χρηματοδότησης της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αναφορά αυτή σχετίζεται με τις πρόσφατες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τραπεζών με θέμα την αύξηση των χορηγήσεων δανείων στην αγορά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
![e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν την εβδομάδα 10 – 14 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_lefta_misthoi8-600x352.png)
Ποιοι πάνε ταμείο την εβδομάδα 10-14 Φεβρουαρίου - Πότε πληρώνονται οι συντάξεις
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων