
Η έκδοση 30.000 συντάξεων το μήνα είναι ο επόμενος στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αρχίσει να διαφαίνεται η λύση στο τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων που έχουν συσσωρευτεί στην αναμονή του ασφαλιστικού ταμείου.
«Υπάρχει μια μικρή βελτίωση», διαπιστώνει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης καθώς καταγράφηκε η πρώτη αισθητή μείωση στον αριθμό των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, με το ρυθμό απονομής των συντάξεων να έχει φθάσει τις 20.000 μηνιαίως.
Ο υπουργός εκτιμά ότι το φθινόπωρο με την εμπλοκή και των ιδιωτών εκκαθαριστών (πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων), αλλά και την προώθηση του έργου της ψηφιοποίησης των υποδομών του ΕΦΚΑ, θα αρχίσει να διαφαίνεται η πρώτη αποκλιμάκωση του προβλήματος. Το επόμενο τρίμηνο υπολογίζεται ότι ο ρυθμός απονομής θα έχει φθάσει τις 30.000 το μήνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επτάμηνο Σεπτεμβρίου 2020 – Απριλίου 2021 μειώθηκαν κατά 45.722 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, καθώς αυξήθηκαν οι απονομές χάριν της προσπάθειας των υπαλλήλων του e – ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπο αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο πρόβλημα που έχει – κυριολεκτικά – γονατίσει το ταμείο.
Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ δείχνουν συνεχή αποκλιμάκωση του προβλήματος από τον Σεπτέμβριο του 2020 και εντεύθεν. Μέχρι τον Απρίλιο του 2021 οι αιτήσεις κύριας σύνταξης, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είχαν μειωθεί από 178.327 τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σε 132.605 τον Απρίλιο.
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Σήμερα Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από κοινού με τη διοίκηση του e – ΕΦΚΑ θα παρουσιάσουν δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες του ταμείου της myEFKAlive – πρόκειται για εξ αποστάσεων (με τηλεδιάσκεψη ) κλείσιμο ραντεβού με τις υπηρεσίες του ταμείου – και ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο – Call Center – διαθέσιμο σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει αναμονή.
Το myEFKAlive θα ξεκινήσει άμεσα από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με αυτό, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να εκδώσουν ένα πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες και να περιμένουν για ώρες στα γκισέ. Θα συνδέονται στην πλατφόρμα, θα πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη με έναν υπάλληλο του ΕΦΚΑ, ο οποίος αφού πραγματοποιήσει τον προβλεπόμενο έλεγχο στοιχείων, θα τους προωθεί μέσω email το πιστοποιητικό που έχουν αιτηθεί. Επιπροσθέτως, εξετάζεται να παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω του myEFKAlive και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με παροχές του ΟΠΕΚΑ.


Latest News

Ερχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Η ΑΑΔΕ θα «βλέπει» online τα αυτοκίνητα σε συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια
Μέσω κινητού οι επαγγελματίες θα σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε οχήματος και τις αποδείξεις που εκδίδουν και αυτόματα θα ενημερώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Πληρωμές με IRIS σε όλη την αγορά - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις
Η χρήση IRIS αυξήθηκε κατακόρυφα το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες με ενεργό web banking έχει πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς του με το σύστημα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ