
Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στο 5,3% (από 4,1% προηγουμένως), περιορίζοντας ωστόσο της πρόβλεψή για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 στο 5% (από 6,5% προηγουμένως), προχώρησε η Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία.
Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται στην πρόβλεψη ότι τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα είναι υψηλότερα από αυτά του 2020 (αν και ακόμη πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019), ενισχύοντας το ΑΕΠ του β΄ εξαμήνου.
Παρά την αξιοσημείωτη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα στην εγχώρια ζήτηση, η οποία το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% και κατά 4,6% το 2022.
Πολυετής ανοδικός κύκλος ισχυρής ανάπτυξης
Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).
Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με βάση τις συνθήκες της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι το καθαρό χρέος.

Μεγάλες ευκαιρίες
Τα έσοδα του Ταμείου Ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις επενδύσεις έπειτα από μία αρνητική 10ετία, βελτιώνοντας μαζί με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη ετησίως.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη αποεπένδυση και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στη χώρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και επενδυτικές ευκαιρίες.


Latest News

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ