
Η πτώση της Δευτέρας είναι χωρίς αντιρρήσεις αποτέλεσμα της εκτίναξης των ανησυχιών της επενδυτικής κοινότητας λόγω της ταχύτητας μετάδοσης της νόσου Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.
Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα στην οποία είχαμε την επιστροφή στα μέτρα περιορισμού της διασκέδασης στη Μύκονο, το νησί που εκπροσωπεί τις πολυτελείς διακοπές του καλοκαιριού στη Μεσόγειο.
Ήταν σειρά κρατών σε διάφορες γωνιές της γης, που αντέδρασαν ανάλογα και εντονότερα στέλνοντας το μήνυμα ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη από την προβλεπόμενη πορεία της ανάκαμψής της.
Άρα το -3,9% της πτώσης τη Δευτέρα δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθεί ως προς τα αίτια που ώθησαν σε φυγή από το ρίσκο. Το μέγεθος ωστόσο των απωλειών, που ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από τις μεταβολές εκείνης της μέρας όλων σχεδόν των χρηματιστηρίων του κόσμου, έχει τοπικά χαρακτηριστικά. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε αυτό πρόσφατα: Ο περιφερειακός χαρακτήρας και τα ώριμα χαρακτηριστικά του Χ.Α., δίνουν τη “μάχη” τους για το ποιος θα επικρατήσει. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά περιέχει πολύ μεγάλο βαθμό αλήθειας: Όταν ένας συγκεκριμένος μεγαλο-brokerάς πάει διακοπές, η Αγορά “σέρνεται”. Αν η Αγορά είχε βάθος, δεν θα μιλάγαμε για “εποχικότητες συναλλαγών από τις αρχές Ιουνίου”, ούτε ότι “οι Ξένοι κλείνουν τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου”. Έτσι, η Αγορά γίνεται ευάλωτη στις πιέσεις και η διόγκωση των πιέσεων σε μια πτωτική μέρα, λειτουργεί ανασταλτικά σε όσους νέους Επενδυτές επιθυμούν να πάρουν κάποιες θέσεις. Αφορμή για την πρόσφατη καθοδική εκτόνωση, ήταν η επιστροφή της αβεβαιότητας μετά την αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης του ιού.
Όσο για το γκρέμισμα του τραπεζικού δείκτη στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας κατά -6,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά έχανε πάνω από -7%, η πιθανότερη εξήγηση είναι η ακόλουθη: Το γεγονός πως υπάρχουν πιέσεις ικανές να δώσουν απώλειες σε τραπεζικά blue chip μετά τη βουτιά της Δευτέρας, λέει πολλά για τις λεπτομέρειες που διαμορφώνουν τα κριτήρια των θεσμικών επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν τους αδικούμε, γιατί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα της τουριστικής περιόδου. Αν δεν υποχωρήσει πολύ το ΑΕΠ από μια χρονιά που είχαν προβλέψει καλύτερα έσοδα από τον τουρισμό έναντι αυτών που θα προκύψουν τελικά, υπάρχει χώρος για να ανεβούν οι αποτιμήσεις. Αν όμως η υγειονομική εικόνα δεν βελτιωθεί και ξεσπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Αύγουστο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέβουν σε επίπεδα πάνω από τις προβλέψεις. Να γιατί οι θεσμικοί επιφυλασσόμενοι κρατούν μικρό καλάθι.
Βέβαια η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας του τραπεζικού κλάδου επηρεάζει και τους επενδυτές που προσεγγίζουν την αγορά με γνώμονα τα μηνύματα από την τεχνική ανάλυση. Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε για τον ΓΔ και τον ΔΤΡ τα ακόλουθα: Η διήμερη αντίδραση που εκτελεί ο Γενικός Δείκτης, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια αντίδραση στην πτώση, με τις τεχνικές ενδείξεις να τείνουν κατηγορηματικά προς αυτό το σενάριο. Η Αγορά παραμένει σταθερά κάτω από τον ΕΚΜΟ (εκθετικός κινητός μέσος όρος) των 9 ημερών, αδυνατώντας να τον ξεπεράσει παραπάνω από ένα μήνα. Στην περιοχή των 860 μονάδων όπου και βρίσκεται ο ΕΚΜΟ 9 ημερών, σε συμβολή με το πρόσφατο χαμηλό, κρίνεται και η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Αν και η στήριξη των 830 μονάδων λειτούργησε υποδειγματικά, αδυναμία υπέρβασης των 860 μονάδων θα οδηγήσει την Αγορά στην ζώνη των 800 μονάδων, όπου και εντοπίζεται ο ΚΜΟ των 200 ημερών. Έντονη διόρθωση υπήρξε και στον Τραπεζικό δείκτη, όπου και αυτός κατάφερε να κρατήσει την πρώτη στήριξη των 500 μονάδων. Η αδυναμία στον Τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής, με την τάση να είναι έντονα πτωτική όσο παραμένει χαμηλότερα των 525 μονάδων. Ενδεχόμενη συνέχιση της διόρθωσης θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον ΔΤΡ στην περιοχή των 480 μονάδων, όπου αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη (συμβολή ΚΜΟ 200 ημερών, κάτω Bollinger, χαμηλό 21/5, Fibo 38,2%).
Δεν είναι όλοι τόσο βέβαιοι πως η αντίδραση που ξεδιπλώθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη έχει καθαρά χαρακτήρα τεχνικής αντίδρασης, λόγω του μεγέθους της πτώσης της Δευτέρας. Ορισμένοι την απέδωσαν στην ελκυστικότητα των αποτιμήσεων μετά τη μεγάλη υποχώρησή τους. Γεγονός που θα υπογράμμιζε την πιθανότητα αργότερα και άλλοι να αναγνωρίσουν τη φθήνια των ελληνικών αξιών και να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια σε αυτές. Ενώ την τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση προκαλούν με τις κινήσεις τους διαχειριστές που ήδη έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην Αθηναϊκή αγορά και πούλησαν πρώτοι στην πτώση, ενώ αυτό το διήμερο επανατοποθετούνται με κέρδος τη διαφορά στην πρόσφατη τιμή πώλησης έναντι της επίσης πρόσφατης τιμής αγοράς. Σήμερα και αύριο επί αυτού του θέματος θα υπάρξουν στο ταμπλό απαντήσεις.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS