Μεικτές οι τάσεις στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, τη ζάχαρη, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια και το ρύζι να καταγράφουν κέρδη, ενώ σημαντική πίεση δέχθηκε το καλαμπόκι και οριακή υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του ρυζιού, αναφέρεται στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα σιτηρά (καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι), οι άσχημες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση για την παραγωγή, υποστηρίζοντας υψηλότερες τιμές.

Το πιθανό έλλειμμα προσφοράς ζάχαρης και οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών είναι πιθανό να ενισχύσουν την τιμή της.

Η συνέχιση της πανδημίας, παράλληλα με την πτώση παραγωγής πορτοκαλιών, πιθανά να έχει θετική επίδραση στην τιμή του χυμού, αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Για το βαμβάκι, ο συνδυασμός χαμηλών αποθεμάτων και ισχυρής ζήτησης ευνοεί σημαντικά την ενίσχυση της τιμής του.

Για τα βοοειδή, η αναμενόμενη πρόσκαιρη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και το αυξημένο κόστος ζωοτροφών ενδεχόμενα να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές τους. Ο αντίκτυπος της πανδημίας με πιθανούς περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο προβλέπεται να ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή του ρυζιού βραχυπρόθεσμα, επισημαίνεται επίσης.

Στις αγορές εμπορευμάτων

Αν και ο δείκτης εμπορευμάτων υποχώρησε σε μηνιαίο επίπεδο (-2,60%), ο δείκτης αγροτικών προϊόντων καταγράφει κέρδη (+1,32%), αναφέρεται. Οι προβλέψεις για επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (εκτίμηση για 5,6% το 2022 έναντι 8,5% το 2021) και οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας (ύπαρξη μεταλλάξεων) εκτιμώνται ως επιπρόσθετοι παράγοντες, με την τεχνική του εικόνα να παραμένει σχετικά αρνητική βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα εμφανίζεται θετική.

Σημαντικό καταλύτη για την πορεία των αγροτικών προϊόντων αποτελεί το δολάριο, η βραχυπρόθεσμη ενδυνάμωση του οποίου θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις τους, καθώς συνεχίζει να ευνοείται από τη συντελούμενη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, παράλληλα με την ενδεχόμενη υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Αναφορικά με τις γενικότερες εξελίξεις στο ενημερωτικό δελτίο επισημαίνεται ότι μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 (+2,21%) να υπεραποδίδει, ενώ πιέσεις δέχθηκε ο MSCI EM (-3,23%) σε μηνιαίο επίπεδο.

Μεικτή εικόνα και στις ομολογιακές αγορές, με την απόδοση της 10ετίας να διαμορφώνεται στο 1,19%, της 2ετίας στο 0,22% και τον χρυσό να καταγράφει κέρδη. Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου μετριάζουν τις ανησυχίες της αγοράς ότι η Fed θα περιορίσει, νωρίτερα του αναμενόμενου, την υποστηρικτική της πολιτική.

Κλίμα οικονομικής ανάκαμψης δημιουργείται στην Ευρωζώνη, λόγω των πολύ υψηλών πρόδρομων δεικτών, και τους επενδυτές να εστιάζουν στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής παράτασης του PEPP. Αρνητικά επηρέασαν το κλίμα οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης του covid-19. Το δολάριο ενισχύθηκε προκαλώντας υποαπόδοση στο πετρέλαιο ένεκα και της αναμενόμενης απόφασης του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς