Στην Ευρώπη ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ακόμα αυτοί βρίσκονται στην εποχή δημιουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης. Στο μακρινό 1999. Μόνο που τότε, όταν ξεκίνησε το ευρώ, περίπου οι μισές από τις δέκα μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο δεν υπήρχαν. Το έτος αυτό, οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν περίπου το 30% της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ.
Την παραμονή της πανδημίας 2019, το μερίδιο αυτό αυξήθηκε στο 45%. Και ενώ το 2000 υπήρχαν κατά μέσο όρο 24 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω για κάθε 100 άτομα σε ηλικία εργασίας στη ζώνη του ευρώ, η αναλογία αυτή ανέβηκε στους 32 πέρυσι. Αρα έχει αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον και ειδικά αυτό των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η παραγωγή στην ευρωζώνη εμφανώς φθίνει και αντικαθίσταται σταθερά από φτηνότερα προϊόντα από χώρες εκτός της ζώνης.
Ενώ τέλος το δημογραφικό αναδεικνύεται στο κορυφαίο πρόβλημα συνολικά της ευρωπαϊκής ηπείρου, η οποία γερνάει με γρήγορους ρυθμούς. Τις συγκεκριμένες παραδοχές τις έκανε με μια διάθεση… αναπόλησης, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σναμπέλ, λίγες μέρες μετά την πρώτη προσπάθεια ενός ευρωπαϊκού οργάνου, της ΕΚΤ, να δει τις αλλαγές που έχουν γίνει και να τις αντιμετωπίσει.
Η γερμανίδα οικονομολόγος έκανε και μια ακόμα παραδοχή που δείχνει επίσης το πρόβλημα επικαιροποίησης των πολιτικών εντός του ευρωσυστήματος. Διαπίστωσε κάτι που ο μέσος ευρωπαίος πολίτης το ζει στο πετσί του, ότι το κόστος της στέγασης έχει απογειωθεί. Κι όμως επειδή έχει χαμηλή στάθμιση στον δείκτη του πληθωρισμού, πολλές οικονομίες παραμένουν για πολλά χρόνια κοντά σε συνθήκες αποπληθωρισμού. Οι πολίτες πληρώνουν κάθε χρόνο για τις ανάγκες στέγασής τους, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κόστη ενός νοικοκυριού, υψηλότερα ποσά και οι οικονομολόγοι και πολιτικοί που λαμβάνουν αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη σχεδίαζαν πολιτικές ώστε να ξεκολλήσει προς τα πάνω ο πληθωρισμός. Κυριολεκτικά στον κόσμο τους.
Στην ΕΚΤ δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και θέλουν να το αλλάξουν. Η συζήτηση που άνοιξε και κυρίως το χρονικό σημείο, για την επανεξέταση της πολιτικής τους, δεν είναι τυχαίο. Σαν να τρέχει να προλάβει να διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο πριν από τις γερμανικές εκλογές. Μετά από αυτές πολλοί στην Ευρώπη εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Ισως και στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η «πρεμούρα» είναι τόσο μεγάλη στη Φρανκφούρτη, που η αυριανή συνάντηση (22 Ιουλίου), η τελευταία πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου, που κανονικά θα ήταν μια συνεδρίαση ρουτίνας τείνει να λάβει διαστάσεις. Η ΕΚΤ εκτός από τον νέο στόχο του πληθωρισμού στο 2% και τη νέα νομισματική πολιτική που θα στοχεύει σε αυτόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς θα αντιμετωπίσει τη σταδιακή απόσυρση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης των 1,85 τρισ. ευρώ.
Η γραμμή δεν είναι ενιαία. Θα γίνει μεγάλη μάχη. Ο επικεφαλής της Budesbank Γενς Βάιντμαν, θα επιθυμούσε εδώ και τώρα μια απόφαση για την απόσυρση των προσωρινών μέτρων. Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο κόστος δανεισμού των νότιων χωρών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αλλά κυρίως της Ιταλίας. Η απόφασή της που μπορεί να παρουσιαστεί και σήμερα είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας να μετατραπεί από έκτακτο σε μόνιμο μηχανισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν σκέψεις να μετατραπεί σε «πράσινο» μηχανισμό που θα αγοράζει κυρίως «πράσινα» ομόλογα. Ιδωμεν…
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς