Λεπτομέρειες για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν σιγά-σιγά να διαρρέουν, με το πλέον καυτό ερώτημα να εντοπίζεται στο ποιοι ήταν οι… αντάρτες που «χάλασαν» την ομοφωνία στο συμβούλιο. Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, δεν απέκρυψε το γεγονός κάνοντας λόγο για διαφωνίες αναφορικά με τις αλλαγές στο guidance, που κατέληξαν στη λήψη απόφασης «με αυξημένη πλειοψηφία».
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters μεγάλος αριθμός μελών του συμβουλίου είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη νέα επιτοκιακή στρατηγική, αν και μέσα από τη… συζήτηση πείστηκαν να αλλάξουν γνώμη. Όλοι τους, εκτός από δύο μέλη. Ο πρώτος ήταν ο συνήθης ύποπτος επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και ο δεύτερος ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς.
Ο τελευταίος ήταν και η μεγάλη έκπληξη, δεδομένου πως συνήθως ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι αυτός που ακολουθεί το σύνθημα του Βάιντμαν.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα… έντονη συνεδρίαση, όπου αρκετοί εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό ενέδωσαν στις απόψεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.
Όσοι διαφωνούσαν με τις νέες οδηγίες υποστήριζαν πως «δένει» τα χέρια της Τράπεζας για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να σημαίνει καμία αύξηση των επιτοκίων για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Φυσικά, μέγα θέμα συζήτησης ήταν και το ζήτημα του πληθωρισμού παρά και τους νέους όρους που έθετε η πρόσφατη αναθεώρηση της στρατηγικής της Τράπεζας. Τα μέλη του συμβουλίου συζήτησαν εκτενώς για το κατά πόσο η Τράπεζα μπορεί να επιτρέψει άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2% και κάποιοι μάλιστα, μεταξύ των μετριοπαθών, επέμειναν σε μια αναφορά που θα έκανε λόγο για «τουλάχιστον 2%» σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Αν και τελικά η βούληση των μετριοπαθών δεν πέρασε, η ίδια η κυρία Λαγκάρντ στις δηλώσεις της, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για πληθωρισμό «τουλάχιστον στο 2%», κάτι που –σύμφωνα με το Reuters- προκάλεσε ενόχληση σε κάποια από τα μέλη του συμβουλίου.
Latest News
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας