Λεπτομέρειες για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν σιγά-σιγά να διαρρέουν, με το πλέον καυτό ερώτημα να εντοπίζεται στο ποιοι ήταν οι… αντάρτες που «χάλασαν» την ομοφωνία στο συμβούλιο. Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, δεν απέκρυψε το γεγονός κάνοντας λόγο για διαφωνίες αναφορικά με τις αλλαγές στο guidance, που κατέληξαν στη λήψη απόφασης «με αυξημένη πλειοψηφία».
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters μεγάλος αριθμός μελών του συμβουλίου είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη νέα επιτοκιακή στρατηγική, αν και μέσα από τη… συζήτηση πείστηκαν να αλλάξουν γνώμη. Όλοι τους, εκτός από δύο μέλη. Ο πρώτος ήταν ο συνήθης ύποπτος επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και ο δεύτερος ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς.
Ο τελευταίος ήταν και η μεγάλη έκπληξη, δεδομένου πως συνήθως ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι αυτός που ακολουθεί το σύνθημα του Βάιντμαν.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα… έντονη συνεδρίαση, όπου αρκετοί εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό ενέδωσαν στις απόψεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.
Όσοι διαφωνούσαν με τις νέες οδηγίες υποστήριζαν πως «δένει» τα χέρια της Τράπεζας για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να σημαίνει καμία αύξηση των επιτοκίων για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Φυσικά, μέγα θέμα συζήτησης ήταν και το ζήτημα του πληθωρισμού παρά και τους νέους όρους που έθετε η πρόσφατη αναθεώρηση της στρατηγικής της Τράπεζας. Τα μέλη του συμβουλίου συζήτησαν εκτενώς για το κατά πόσο η Τράπεζα μπορεί να επιτρέψει άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2% και κάποιοι μάλιστα, μεταξύ των μετριοπαθών, επέμειναν σε μια αναφορά που θα έκανε λόγο για «τουλάχιστον 2%» σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Αν και τελικά η βούληση των μετριοπαθών δεν πέρασε, η ίδια η κυρία Λαγκάρντ στις δηλώσεις της, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για πληθωρισμό «τουλάχιστον στο 2%», κάτι που –σύμφωνα με το Reuters- προκάλεσε ενόχληση σε κάποια από τα μέλη του συμβουλίου.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%